Od jučer 37 učenika osmih i sedmih razreda osnovnih škola iz Pakraca, Lipika i Poljane, uz pratnju sedam nastavnika i voditelja Stjepana Benkovića boravi u prijateljskom slovačkom gradu Dolnym Kubinu gdje će do 10. siječnja provoditi različite sportske aktivnosti, prvenstveno skijanje na obližnjem skijalištu, ali i koristiti ogromni aqua park kojim raspolaže taj slovački grad približne veličine Daruvara.

hlavicka_01

To je nastavak višegodišnje suradnje koje imaju jedinice lokalne samouprave Pakraca i Lipika sa slovačkim općinama  i gradovima Jasenova, Revuce i Dolny Kubin čiji dio je dolazak slovačkih osnovnoškolaca ljeti na odmaralište HCK Pakrac „Cvrčak“ na Viru, a naše djece zimi gdje skijaju na skijalištu Kubinska hala   (www.kubinska.sk - ima web kamera).

aquarelax-dolny-kubin5Kao i ranijih godina gradovi Pakrac i Lipik podmiruju troškove putnog i zdravstvenog osiguranja te prijevoza što iznosi oko 20.000 kuna, a Slovaci osiguravaju smještaj i prehranu. Ljeti je obratno.  Od ove godine roditelji podmiruju troškove ski karte (6 eura dnevno), kao i eventualni najam opreme na skijalištu (za tjedan dana  oko 65 eura), rekla nam je Dubravka Špančić, stručna suradnica u  pakračkoj gradskoj upravi.

Odabir djece je bio po principu javljanja roditelja. Krenulo se je od osmih razreda, a autobus je popunjen učenicima mlađih razreda.