banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Deseci pakračkih i bjelovarskih suboraca, izaslanstva braniteljskih udruga, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije te gradova Pakraca, Bjelovara i Lipika danas su komemorativnim skupom kod spomenika u sjevernim pakračkim vinogradima obilježili 25. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna, i bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su ubijeni u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine na kraju Ulice sv. Roka.

Govoreći o Foki, njegov suborac umirovljeni satnik Drago Skalnik je evocirao uspomene na tu vojnu akciju, ali je istaknuo brojne vrline koje je Foka imao i kao branitelj i čovjek, prije svega hrabrost i odvažnost koja je bila primjer svima ostalima, ali i ratničke vještine koje je stavio na raspolaganje u obranu Hrvatske među prvima u Pakracu sudjelovavši u svim najvažnijim akcijama  na pakračkom ratištu.

Bjelovarski branitelj Ivica Vranjić govorio je o ulozi toga dana protudiverzantske čete 55. bjelovarskog bataljuna kojem su pripadali poginuli Bjelovarčani.

Svima njima, kao i svim ostalim braniteljima, zahvalili su dužnosnici lokalnih i regionalnih jedinica samouprave: u ime Bjelovarsko bilogorske županije dožupanica Đurđica Ištef Benšić naglasivši da iako smo ušli u Europsku uniju imamo teškoća, ali one su nemjerljive u usporedbi što su branitelji, ali i ostali građani prolazili početkom 90-tih godina, radi čega  njihova žrtva zaslužuje neizostavno ovakvo okupljanje zahvalivši svima koji u tome sudjeluju.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević uz zahvalu je istaknula da joj je drago da se o događajima otprije 25 godina, naročito ovim tragičnim koje svake jeseni u Pakracu učestalo obilježavamo, govori. No, to smatra nedovoljnim te je pozvala branitelje da ih zapišu. Ona je najavila dogodine izgradnju u Pakracu spomenika svim poginulim braniteljima te pozvala obje županije da u tome pomognu jer se radi o zahtjevnom projektu.

Uskoro „Medalja zapadna Slavonija“

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, uz riječi zahvale nadogradio je misao pakračke gradonačelnice proširivši ideju o zapisivanju povijesti i na školske udžbenike. Župan je po prvi put u javnosti iznio inicijativu s kojom je uz izaslanstva braniteljskih udruga županije bio nedavno kod Predsjednice RH da se uvede odlikovanje „Medalja zapadne Slavonije“ koju bi dobili svi sudionici obrane ovog dijela Hrvatske jer, kako je rekao braniteljima, ne treba ništa osim zasluženog hvala i istine radi čega je bitno da oni budu ti koji će zapisati povijest.

Prije komemoracije je u pakračkoj župnoj crkvi služena sveta misa.

U podne ispred rodne kuće Marijana Kulhavija Duško Štrbac i prijatelji su započeli po 16. put spomen maraton od Male Krndije do Planinarskog doma na Omanovcu gdje će se pridružiti Fokinim prijateljima koji su u znak sjećanja na njega danas ponovo pješke prošli planinarsku stazu od pakračke crkve kroz sjeverne pakračke vinograde koja nosi njegovo ime.

U memorijalnoj utrci, dugoj 11 kilometara bez natjecateljskog karaktera, predvođeni motoristima pakračkog Moto-kluba „Vitezovi tame“ sudjeluje 29 trkača iz Zagreba, Slavonskog Broda, Našica i drugih gradova, prijatelja Duška Štrbca koji dugotrajnim trčanjem obilježavaju značajne obljetnice iz Domovinskog rata.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić