banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Čitanjem imena svih poginulih, zarobljenih i ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kragujskom putu, Gavrinici u Pakracu i Šeovici danas je obilježena 25. godišnjica stradavanja hrvatskih branitelja i civila tijekom redarstvene akcije "Alfa" koja je provedena od 24. do 29. prosinca 1991. godine kada su oslobođena područja Dereze, Kusonja, Šeovice i Japage te privremeno oslobođeni pakrački vinogradi. U akciji "Alfa" od 24. do 29. prosinca poginulo je 24 branitelja, 12 ih je zarobljeno i naknadno ubijeno, a 61 je ranjen. Živote je izgubilo i nekoliko civila.

Akcije se prisjetio Stipo Hodak, tadašnji zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna koji je i sam teško ranjen, rekavši kako su na današnji dan prije 25 godina tijekom jutarnjeg artiljerijskog napada na glavnom križanju u Šeovici ranjena čak 34 branitelja, a osim branitelja s našeg područja tog dana je stiglo i više od sto policajaca iz Virovitice.

Po prvi puta obilježavanju ove visoke obljetnice prisustvovali su i pripadnici 104. brigade iz Varaždina koje je, kao i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te sudionike same akcije, pozdravila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako trebamo biti ponosni na ljude koji su imali ideale od kojih nisu odstupili i obranili ne samo naš grad nego našu državu. Upravo zbog toga, kako je istaknula Blažević, ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu koja treba biti zapisana, a povijest trebaju tumačiti branitelji. Dodala je kako će Pakrac uvijek čuvati sjećanje na sve koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebno one koji su bili na našem bojištu, a jedan od trajnih spomena na njihovu žrtvu je i skorašnja izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na gradskom pakračkom trgu te prihvatila inicijativu da se jedna pakračka ulica nazove po 104. varaždinskoj brigadi.

Okupljenim braniteljima obratio se i Marijan Cingula, varaždinski vijećnik i tadašnji pomoćnik zapovjednika 104. brigade, rekavši kako nitko od branitelja nije išao u borbu za Hrvatsku da netko kasnije ima pravo pljačkati i bogatiti se i nitko zbog sudjelovanja u ratu nema pravo iskorištavati domovinu u miru. Dodao je da je heroj svatko tko je časno obavio svoju dužnost.

Obilježavanje akcije nastavlja se i sutra u pakračkim vinogradima gdje će na spomen obilježju biti odana počast Marijanu Kulhaviju Foki i šestorici Bjelovarčana.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić