Članice pakračke Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" danas su na Gradskoj tržnici Pakrac tradicionalno građanima dijelile sjeme božićne pšenice sa željom da im naredna godina bude rodna, a po tradiciji pšenica se sije 13. prosinca na blagdan sv. Lucije.

"Ovo je peta godina kako ovom simboličnom gestom želimo podsjetiti na hrvatsku tradiciju i običaje, a našim sugrađanima poželjeti sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane", rekla nam je Anamarija Blažević, predsjednica pakračke Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski".

Blagdan sv. Lucije duboko je ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, na taj dan sije se pšenica u zdjelice kao simbol obnove života i plodnosti. Do Božića pšenica naraste i zazeleni se te ukrašava božićni stol, a tijekom božićnog vremena stoji ispod bora, uz jaslice ili u kutu sobe. Često bi se ukrasila hrvatskim bojama, crveno-bijelo- plavom trobojnicom, a katkad se unutar nje stavljala jabuka ili svijeća. Što je pšenica bila gušća i zelenija, vjerovalo se da će biti bolja ljetina naredne godine. Poslije božićnih blagdana pšenicu se davalo pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio.