Mogućnosti zajedničke suradnje na raznim područjima i projektima, bile su glavne teme na sastanku održanom 3. prosinca u uredu pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević s Sinišom Jenkačom, gradonačelnikom Novog Marofa, gdje je istaknuto kako su najveća poveznica dva grada branitelji Novog Marofa koji su sudjelovali u Domovinskom ratu na našem području.

„Naša dva grada povezuje prošlost iz Domovinskog rata s obzirom da su pripadnici novomarofske 3. bojne 104. brigade ratovali na ovom području. Prije nekoliko mjeseci obilježili smo i 25. godišnjicu oslobođenja vojnog skladišta Banjščina, presudnog događaja za naoružavanje hrvatske vojske, a to naoružanje je masovno došlo i pakrački kraj. Podosta mojih poznanika i prijatelja ratovali su na ovom području, dvojica Novomarofčana su na početku samog rata ovdje i poginuli dok je iz cijele brigade na ovom području poginuo 21 branitelj s područja varaždinske županije. Zato želimo i trajno obilježiti u Novom Marofu njihovu žrtvu, ali i zbog činjenice da pripadnici 3. bojne i članovi obitelji redovito dolaze u Pakrac posjetiti spomen obilježja“, istaknuo je novomarofski gradonačelnik Jenkač. Dodao je da su pripadnici 3. bojne sudjelovali u studenom i prosincu 1991. godine u akcijama oslobađanja Pakraca, Kusonja, Japage i Šeovice i bilo ih je oko 570, njihova zadaća bila je opskrbljivanje naselja Omanovac, Mali Banovac, Batinjani, Kukunjevac, Dobrovac i grada Lipika, a od početka rata 1991. do srpnja 1992. na zapadno-slavonskom bojištu sudjelovalo je ukupno oko 1600 branitelja s novomarofskog područja.

Tom prilikom gradonačelnica Blažević predstavila je projekt izgradnje spomen obilježja hrvatskim braniteljima koje će se nalaziti na središnjem gradskom trgu, prezentirala pakračku poduzetničku zonu i ostvarene projekte, kao i povijest i znamenitosti grada i prigradskih naselja.