Neizmjerna zahvalnost braniteljima, te poziv na jedinstvo kako je bilo prisutno 1991. godine  i vjeru u izgradnju moderne i suvremene države bili su najčešće korišteni izrazi na današnjoj svečanosti na lipičkom Trgu hrvatskih branitelja, organiziranoj u čast i radi prisjećanja na 6. prosinca 1991. godine kada je Lipik oslobođen kao prvi grad u Hrvatskoj, a koja je prethodila otvorenju spomenika 38-orici poginulih branitelja Lipika, kako Lipičana tako i onih iz Zagreba, Kutine, Varaždina i brojnih drugih mjesta.

„Vama u Lipiku je svima jasno tko je agresor, a tko žrtva. Vama je svima jasno tko je napadao, a tko branio svoj dom. Vi u Lipiku ste upravo to učini, obranili ste svoj dom, našu domovinu kada je bilo najteže. Hvala vam na tome i vaša poruka - bili smo prvi kada je trebalo – bi trebala biti svagdje napisana i svagdje rečena. Branitelji ništa ne traže osim hvala i dostojanstvo do smrti zbog toga jer su branili domovinu. Stoga mi je drago da ste se okupili da se sjetite na te dane. Nikada nemojte zaboraviti svoje suborce. U ratu, kada ste nosili pušku niste nikada sumnjali u svog prijatelja. Nemojte niti danas jer jedna je Hrvatska, jedna je domovina i jedan je naš narod“, poručio je general Marinko Krešić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

„Temelje samostalne i suvremene Hrvatske su hrvatski branitelji i Domovinski brat i na tim temeljima ćemo izgrađivati zemlju kako su je zamišljali naši preci i poginuli hrvatski branitelji. To moramo zajedno, rekao je brigadni general Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja te nastavio: „Jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima  je završen i kroz sadržaje tog zakona i njegovu primjenu svaki hrvatski branitelj i stradalnik Domovinskog rata će biti prepoznat na odgovarajući način. Budimo ponosni na ono što smo stvorili. Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu i tako se i ponašajmo“.

„Ovdje se prije 25 godina slomilo zlo koje je haralo po Hrvatskoj koje je htjelo porobiti sve Hrvate i uništiti da se nikada ne spominje niti ime. Pobijedilo je srce i ljubav za Hrvatsku i mi danas s ponosom možemo reći: mi smo Hrvati, mi smo Lipičani“, rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

Pozdravljajući sudionike ove svečanosti Kasana je podsjetio da će  početkom sljedeće godine biti otvoren Dom hrvatskih branitelja vrijedan 25 milijuna kuna koji je i važan gospodarski projekt koji će imati 25 zaposlenih izravno, a indirektno i više.

Govorio je i o drugim projektima poput aktualne obnove 11 stambenih zgrada „a postoje pripremljeni projekti u vrijednosti 280 milijuna kuna od lokacijske do građevinske dozvole. To je misija koju moramo nastaviti upravo zbog ljudi koji su za slobodu Lipika i Hrvatskoj položili živote. Na nama je da mislimo i djelujemo pozitivno kako bismo imali sretne i zadovoljne građane. Lipik ima u tome svoj put i mi želimo da nam se ne mora pomagati nego da možemo pomagati drugima“, rekao je lipički gradonačelnik.

Braniteljima su zahvalili, a Lipičanima čestitali dan oslobođenja i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, te njegov kolega međimurski dožupan  Zoran Vidović.

U ime Udruge branitelja Lipika 1991. Mirjana Cahun je podsjetila na 1991. godinu i značaj lipičkih branitelja u ukupnoj obrani Hrvatske radi čega danas zaslužuju više pomoći i dostojanstva institucija države.

Na svečanosti su nagrađena tri najbolja rada na literarnom natječaju koji je proveden u lipičkoj osnovnoj školi nazivom „Moj Lipik u Domovinskom ratu“, a Josip Bepi Straga, predsjednik Udruge branitelja Lipika 1991., nagrade je uručio najuspješnijim učenicima:  pobjednici Gabrijeli Grgić, drugoplasiranom Antoniu Stragi i trećeplasiranoj Tiji Lneniček. Također ova udruga je uručila i svoje tradicionalne zahvalnice za humanitarnu pomoć Lipiku i Lipičanima koje su ove godine dobili Vinko Širac, Stjepan Horvat i Ivan Demartini.

Spomenik su otkrili  Željko Mance, sin poginulog branitelja Zdravka, i ministar Medved.

Spomenik se sastoji od više mramornih ploča reljefno složenih ukupne veličine 2 x 2 metra i izradilo ga je Klesarstvo Antun Lucić iz Svete Nedjelje. Na njemu su uklesana imena 38 poginulih branitelja Lipika. Spomenik je blagoslovio lipički župnik  Jozo Zorić.

U svečanosti kojoj su prisustvovali uz brojne branitelje Lipika iz cijele Hrvatske  i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradski i županijski vijećnici, sudjelovali su i Gradski pjevački zbor  Lipik  te lipički puhački orkestar.

Prije svečanosti otkrivanja spomenika izaslanstva su položila vijence u aleji poginulih branitelja na gradskom groblju u Lipiku i Dobrovcu, a u lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškog služena je misa za sve poginule branitelje Lipika.