Tvrtka Vode Lipik ušle su u posjed bivše upravne zgrade i gospodarskog dvorišta u Aleji kestena koju su kreditom PBZ-a za 1.650.000 kuna prošlog mjeseca otkupili od PAK Konstruktora.

Ukupna veličina parcele je oko 8000 četvornih metara. Sama upravna zgrada u dvije etaže sadrži oko 400 četvornih metara pri čemu se u istu namjenu može vrlo lako adaptirati i potkrovlje. Objekt  kao i sve ostalo sada izgleda poprilično zapušteno. No, vrlo lako se može adaptirati i brzo dovesti u funkciju, pa se Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, nada preseljenju iz sadašnjeg prostora Komunalca već na proljeće.

Osim uprave tvrtke u ovom objektu će u buduće biti smješten i laboratorij, te nadzorno-upravljački sustav što će uvelike poboljšati tehnološki sustav opskrbe vodom i odvodnjom.

Vode Lipik u svom laboratoriju sada ispituju fizikalno-tehničku ispravnost vode, ali ne i mikro-biološki jer nemaju adekvatni prostor za postavljanje uređaja koji će dobiti preseljenjem. Isto tako novi prostor će im, uz nadgradnju sustava koji se planira kroz projekt aglomeracije, omogućiti kompjutorski nadzor cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže iz jedne prostorije. Dio toga, prvenstveno vodocrpilišta u Šumetlici i Gaju, te pročišćivač u Dobrovcu tehnički će biti moguće odmah, a sustav cijevi nakon određenih tehnoloških dorada, ističe Pierobon.

Vodama Lipik je naročito značajno oko 800 četvornih metara natkrivenog manipulativnog prostora koji će moći koristiti za garažiranje sedam vozila i tri radna stroja, te kao skladište. Noseća konstrukcija je ispravna, a krovne ploče se moraju zamijeniti. U gospodarskom dvorištu u više manjih zgrada je i oko 250 četvornih metara različitog zatvorenog prostora koji će koristiti kao radionice, spremišta i garderobu za zaposlenike, kaže Pierobon.

U dvorištu je i puno neizgrađenog dijela koji se može u buduće koristiti za potrebe razvoja tvrtke Vode Lipik, a dio se može izdvojiti kao zasebna funkcionalna parcela i kao takva iznajmljivati ili prodati, pa Pierobon cjelokupnu investiciju ocjenjuje kao vrlo dobrom.

Njegova je procjena da će za kompletnu sanaciju trebati oko milijun kuna koji su do sada već dijelom osigurani, dijelom će biti iz budućeg poslovanja tvrtke i da će za to trebati oko godinu dana. No, preseljenje za 18 zaposlenika iz sadašnjeg dvorišta Komunalca najavljuje za proljeće.

Bez obzira na preseljenje sadašnji sustav naplate vode i odvodnje, kao i računovodstvo tvrtke ostat će do daljnjega posredstvom Komunalca.