U cijelosti prenosimo reagiranje Miroslava Ivančića na intervju objavljenom u Pakračkom listu 18. studenog:

Poštovani,

U vašem Listu od 18.11.2016. godine, objavljen je intervju na strani 8. 9. i 18. , sa „jednim od legendarnih zapovjednika“ kako je ga je nazvao urednik u „Kronici od lista do lista“ strana 3., te navodnog predsjednika odbora za branitelje SDP-a, a u istim je iznijet niz neistina i uvrjedljivog sadržaja, te molim da sukladno članku 40. stavak 1. i članku 41. stavak 1.  Zakona o medijima („NN“ br. 81/13), na stranici br. 8, slijedećeg broja vašeg lista objavite ovaj tekst.

Pod moralnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG-a), Hrvatske Vojske (HV-a) i Hrvatske policije, nikada nisam napustio borbeni položaj, nikada nisam svoje obveze u obrani Republike Hrvatske izvršavao daleko od borbenog položaja u raznim zapovjedništvima, a noći provodio u hotelima (iako sam mogao jer sam završio školovanje u Časničkoj školi Zrinski-Frankopan), da nikada nisam krivotvorio vrijeme sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske, da nikada nisam švercao oružjem, da nikada nisam krao namještaj iz tuđih kuća. Svojim ratnim putem se ponosim i mogu ga potvrditi svi moji zapovjednici. Kao Hrvatski branitelj prošao sam veliki broj ratišta i nisam čitavo vrijeme rata bio na Pakračkom bojištu zbog objektivnih okolnosti (jedan od razloga je i prijatelj „legendarnog zapovjednika“ bivši vojni ataše SFRJ u Argentini).

Sa osobama koje su u navedenom intervju prikazane u negativnom kontekstu možda se nekada neću u svemu složiti, ali većinu domoljubnih aktivnosti u Gradu Pakracu a navesti ću samo dio: obilježavanje početka Domovinskog rata u RH, Križni put Grada Pakraca, Susreti prijatelja, sjećanje na prvu žrtvu srbo-četničke agresije na području Zapadne Slavonije, Memorijalni turnir „Vlado Laučan“, evakuacija bolesnika iz Pakračke bolnice, humanitarni koncerti za bolesnu djecu Hrvatskih branitelja i dječji odjel Pakračke bolnice, prikupljanje sredstava za obranu Pakračkih i Lipičkih branitelja, potpora Tomislavu Merčepu, organizacija Stožera za obranu hrvatskog Vukovara,  kićenje ulica zastavama i još niz drugih aktivnosti, potaknule su i većim djelo provele osobe i udruge koje oni vode, a koje su u intervju prikazane u negativnom kontekstu. I napad na Župana Požeško-slavonske županije, generala Hrvatske vojske,  gospodina Alojza Tomaševića očigledno je izazvan njegovim čestim spominjanjem Hrvatske i domoljublja. Iz istoga možemo zaključiti da „ekipi“ koju okuplja Dokumenta i slični, ozbiljno smeta sve što je Hrvatsko i što želi sačuvati hrvatski identitet. Dolaskom na čelno mjesto Ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, očigledno su shvatili da im prolazi vrijeme. 

Iz intervjua i uvodnika dade se naslutiti ozbiljno likovanje zbog navodnog sukoba u Koordinaciji braniteljskih udruga Pakraca i Lipika. Jedini koji izaziva sukob je „kukavičje jaje“ koje pokušava iskoristiti Koordinaciju i branitelje za političke probitke. Tako je bio slučaj sa Veteranskim centrom kada se polagao kamen temeljac i otvarao centar samo za izbore i u svrhu promidžbe političke opcije koja podržava i Dokumentu, ali i razne nevladine organizacije iz „regiona“. Otvaranje veteranskog centra podržavam, ali nikada neću prihvatiti da branitelje iskorištava jedna politička opcija, posebno ona koja nikada nije pokazala da doista drži do braniteljske populacije.

U bivšoj državi velik broj članova moje obitelji, pa i sama moja obitelj, bili su obilježeni kao nepodobni, kao neprijatelji sistema, neki su zbog toga izgubili i glavu. Tada se radilo po sistemu „uništi nečiji ugled pa likvidiraj“. Ovo što mi se sada događa, ne znam zašto, ali čini mi se jako poznatim.  

Na kraju, ne čudim se „legendarnom zapovjedniku“ možda ga proganjaju „aveti prošlosti“, ali čudi me Pakrački list (urednik pisanog izdanja), koga još uvijek izdašno financiraju građani Grada Pakraca, da se na ovakav neprofesionalni način opredijelio pred  lokalne izbore koji slijede.

Iako sam predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, dopredsjednik Zajednice udruga policije branitelja Domovinskog rata RH, dopredsjednik Gradskog vijeća, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, te član ŽEV-a,  ovo priopćenje dajem kao privatna osoba.

S poštovanjem,  Miroslav Ivančić