Iako zima klimatski prijeti tek početkom prosinca, a kalendarski nastupa tek u drugoj polovini posljednjeg mjeseca u godini, prometni propisi preventive radi zimski period prepoznaju nešto ranije…

Od 15. studenog, dakle od sutra, na snagu će stupiti Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme za vozila koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a bit će valjana sve do 15. travnja iduće godine.

Zakon kaže da se pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila podrazumijeva ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili su to lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.