Danas je u Pakracu predstavljen novi ANPR policijski sustav koji ima mogućnost pomoću postavljenih kamera na vozilu kontrolirati promet kroz skeniranje prometnih tablica vozila, a prikupljenim podacima  u najkraćem mogućem roku izvršiti potrebnu provjeru u evidencijama MUP-a.

ANPR je mobilni uređaj u policijskoj opremi i tehnici za nadzor cestovnog prometa. Radi se o prijenosnom uređaju koji se može postavljati na različita policijska vozila. Vrijedan je više od 170.000 kuna, a na području Požeško – slavonske županije za sada postoji samo jedan.

„Sustav se sastoji od dvije kamere koje su postavljene na policijskom vozilu i opremom unutar vozila sa računalom koje vrlo brzo očitava i prikazuje određene podatke, provjerava ih u informacijskom sustavu MUP-a, a potom nam prikazuje zadane parametre pa kroz sustav dobijemo podatke o vozilima na osnovu registarske pločice te da li pločice pripadaju tom vozilu. Istog trenutka doznajemo važenje registarskih pločica i da li su prema vlasniku vozila izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ili mu je pak oduzeta vozačka dozvola. Sustav informira postoji li potraga za vlasnikom vozila ili ranije legitimiranim osobama u vozilu te da li se vlasnik vozila ili osobe koje su legitimirane u tome vozilu vode u operativnim evidencijama MUP-a“, doznajemo od Ivice Bošnjaka, policijskog službenika PP Požega.

Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško - slavonske dodaje kako imponira količina podataka koje dostavlja u kratkom vremenu, što policijskim službenicima itekako olakšava posao i povećava efikasnost. Kratkom demonstracijskom ANPR sustava i kontrolom na parkiralištu pakračkog KTC-a otkriveno je i prvo potencijalno sumnjivo vozilo na pakračkom području koje je ušlo u daljnju policijsku proceduru pa će tako ovaj opušteni šoping četvrtkom nekom nesretniku izaći nešto skuplji no inače.