Nakon što je nedavno upozorio kako se na grobnim mjestima pravoslavaca u Kninu ističu službene obavijesti da će ta mjesta biti izmještena zbog neispunjavanja administrativnih obveza, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, dotaknuo se i nas pa upozorio kako se sličan slučaj dogodio ovih dana i u Pakracu.

"Na pravoslavnom groblju u Pakracu stavljaju se obavijesti na spomenike koji su od povijesne važnosti kao što su oni za ugledne građane i mještane toga mjesta koji su bili državni dužnosnici, lokalni dužnosnici i koji predstavljaju dio povijesti i dio sjećanja toga grada, na koje se kao i na grobno mjesto za poginule u Jasenovcu - dvoje odraslih i četvoro djece - stavlja takva vrsta obavijesti", izjavio je za Indeks.hr Milorad Pupovac nakon stanke koju je zatražio u Saboru po toj temi.

Napominjući i to da bi se poštivanje procedure naplate komunalne naknade grobnih mjesta propisane Zakonom o grobljima reflektiralo „brisanjem tragova prisutnosti Srba na hrvatskom teritoriiju…“, a pri tom zanemario bez razlike i svejednako poštivanje potpuno identične procedure i na Rimokatoličkom pakračkom groblju od strane pakračkog Komunalca, Pupovac je neprovjereno i huškački obmanuo javnost netočnom informacijom, a svim ostalim plasirao privid određene diskriminacije na ionako osjetljivom području po tom pitanju.

Ako Pupovac drži da građani srpske nacionalnosti ne bi trebali plaćati grobnu naknadu propisano Zakonom o grobljima, a svako upozorenje ili kaznu pripisuje međunacionalnoj netrepeljivosti onda se s pravom postavlja pitanje tko je u ovom gradu diskriminiran?

Iz kojeg razloga Milorad Pupovac poteže pitanje koje u civiliziranim sredinama to i nije, prosudite sami.

Pupovac ističe da bi komunalno rješavanje naplate grobnih mjesta hrvatskim institucijama bio tek dobar povod da se izbriše trag prisutnosti Srba na hrvatskom, a ovdje se govori i precizno o pakračkom teritoriju. Poziva se na skrnavljenje najsvetijih mjesta, a to su grobna mjesta. Ozbiljne optužbe koje od ozbiljnog političara i još k tome saborskog zastupnika traže potkrepljenje i ponekom činjenicom, ovog su puta ostale tek neozbiljno i ono što vrijeđa, neogdovorno naklapanje lišeno svakog respekta prema krvavoj povijesti, a konačno i mjestu visokog praga tolerancije nauštrb daljnjeg suživota i zajedničkog sutra.

A stvari, ustvari, stoje ovako.

Grobna mjesta, svi znamo, kao takva ponešto i traže, bili Hrvat ili Srbin, a sve je regulirano Zakonom o grobljima koja propisuju 42,50 kuna naknade za grobno mjesto, dupli iznos za dva. I sve je tu jasno. Ponavljamo, bili Hrvat ili Srbin morate to platiti, u suprotnom slijedi, eventualna deložacija kojom je i priprijećeno na spomenutoj naljepnici. Na ovom ili onom groblju. No, ostavimo to trenutačno po strani…

Žalosna je druga stavar. Opomene, ili ako vam ružno zvuči, naljepnice na grobnim mjestima na koje se Pupovac poziva, i složit ćemo se, sve nas skupa proziva, datiraju još iz 2010. godine. Šest su godina stare pa je slijedom toga, iznenadna briga i zaprepaštenost saborskog zastupnika još smješnija ili žalosnija.

„Naljepnice smo postavili još 2010. godine kad je na pravoslavnom groblju bilo poznato tek 580 korisnika grobova. Napominjem da smo istovremeno „etiketirali“ i rimokatoličko groblje u Pakracu, dakle sve evidentirane dužnike imenom i prezimenom, bez razlike i praktično isti dan. Sve u svrhu naplate naših potraživanja sukladno propisanom Zakonu“, rekao nam je Zdravko Vostri, direktor tvrtke „Komunalac“ Pakrac, upravitelj između ostalog i pravoslavnog pakračkog groblja.

„Želim napomenuti da je od 2010. godine kad smo opomene poslali do danas u Komunalac javilo gotovo 1400 evidentiranih vlasnika grobnih mjesta na pravoslavnom groblju, što je u odnosu na tadašnje stanje i 580 poznatih vlasnika porast od gotovo 130% onih koji plaćaju grobnu naknadu. Time se nama kao upravitelju akcija upozorenja ili opomena pokazala potpuno opravadanom, ne samo u smislu naplate, već i ažuriranja evidencije grobnih mjesta. Naljepnice na spomenicima su ostali onima koji se do današnjeg dana nisu javili radi bilo kakve konzultacije“ dodao je Vostri.

Unatoč činjenici da neke naljepnice na spomenicima stoje i danas, šest godina od svog postavljana, Komunalac nije poduzeo korake tipa izmiještanja niti bilo kakovog skrnavljenja svetog mjesta, kako za to brine Milorad Pupovac, pa tim više čudi reakcija ovog saborskog zastupnika SDSS-a.

Dakle, pitanje koje se samo postavlja - čemu neprovjerene informacije koje ciljano unose nemir u srpski narod na pakračkom području -  ostavljamo upravo onima koje Pupovac predstavlja. Neka zaključe sami.