Potpuno obnovljene i restaurirane pakračke orgulje, jedne od najvećih vrijednosti pakračke župne crkve čiji su povratak pakrački vjernici godinama priželjkivali, iz Umjetničke radionice Heferer jučer su stigle u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Montaža povijesnih orgulja, za čiju je završnu restauraciju sredstva u iznosu od 160.000 kuna osiguralo Ministarstvo kulture, izvode djelatnici Hefererove radionice i trebat će im oko dva tjedna da orgulje kompletno postave na pjevači kor.

Ovim radovima prethodili su stolarski poslovi Pakračanina Pere Antunovića odnosno izrada potpuno novog drvenog kućišta visine oko 6,5 metara ukrašenog rezbarijama i pozlatom  koji nakon montiranja orgulja treba postaviti još samo nekoliko drvenih ukrasa.

Zadovoljstvo nije krio niti pakrački župnik Matija Juraković koji je s gradonačelnicom Anamarijom Blažević danas prisustvovao podizanju najvećih dijelova orgulja na kor rekavši nam kako postoji želja da se još tijekom Adventa organizira orguljaški koncert, no ukoliko se one ne stignu uštimati, svečana koladuacija orgulja bit će nakon Božića.

Podsjetnika radi, pakračke orgulje izrađene su još 1900. godine upravo u radionici Heferer, hrvatskih majstora orguljaštva, a zadnji put kada su svirale bilo je na misi polnoćki davne 1990. godine. Kada je u ratu stradala pakračka župna crkva, oštećene su i orgulje koje su na restauraciji bile od 2003. godine.

Nakon obnovljenog glavnog oltara 2013. godine,  povratak pakračkih orgulja povijesni je događaj za pakračku župu.