Krajem ljeta 10 OPG-ova s pakračkog područja je dobilo iz programa Ruralnog razvoja nepovratnih 15.000 eura. No danas na Radnom sastanku ponedjeljkom u PCP, iako je tema bila  Ruralni razvoj - mjera 6.3 „Potopore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“  bilo ih je tek troje: Tomislav Turković, Marina Dmejhal i Franjo Jozipović. Prema broju konkretnih upita koji su uputili Vladimiru Gaziću, stručnom suradniku u Poduzetničkom centru Pakrac, vezanih uz provođenje projekta očigledno je i ostalima, a posebice onima koji  se planiraju kandidirati na natječaj iz iste podmjere u prosincu,  bilo mjesto na današnjem sastanku.

Osim što je odgovorio na konkretna pitanja, Gazić je predstavio knjigovodstvene-porezne aspekte vezane uz provođenje projekta.

dsc_0639

Novi natječaj iz iste podmjere očekuju se u prosincu, a potencijalni kandidati kao početne informacije  bi trebali znati da se isplate obavljaju u dvije rate iste veličine, prva po odobrenju projekta, a druga po njegovoj realizaciji, ali najkasnije u tri godine. Gotovo da nema ograničenja po pitanju namjene sredstava (oprema, zemljište, životinje, nasade, građevina, obrazovanje), olakšana je potrošnja jer je moguće plaćanje gotovinom i kupovina polovne opreme s tim da program mora biti odrađen u cijelosti kako je kandidiran bez umanjenja, uvećanja ili izmjene sadržaja.

Gazić je prezentirao i Program Mikro i Malih zajmova HAMAG-BICKRO-a. Riječ je o mikro kreditima  do 1000 do 25.000 eura za male pravne osobe (do 9 zaposlenika), odnosno Malih zajmova od  25.000 do 50.000 eura za pravne osobe do 49 zaposlenika uz kamatu od 0,5 do 1,5 posto namijenjenih za kupnju opreme ili obrtna sredstva pri čemu se mogu utrošiti i za osnivanje tvrtke.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je najavila u prosincu raspisivanje natječaja za podmjeru 6.1 namijenjenu mladim OPG-ovcima (do 40 godina starosti ni 18 mjeseci postojanja OPG-a), kao i za mjeru 4.1.

Također u prosincu kreće i mjera 7 iz programa Ruralnog razvoja koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave na kojoj će se Grad pojaviti u tri podmjere s projektima vodoopskrbe sjeverozapadnog pakračkog bazena,  nerazvrstane ceste i gradski trg maksimalne pojedinačne veličine 1.250.000 eura.

Gazić je skrenuo pažnju proizvođačima voća i povrća da je Lidl na svojim internetskim stranicama pozvao  sve one koji njima žele isporučivati svoje tržišne viškove da se online prijave do 15. prosinca.

Kao i uvijek, svi oni koji imaju potrebe za više informacija o ovim programima i projektima mogu se bilo kojim oblikom komunikacije javiti u Poduzetnički centra Pakrac.