banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

"Večeras slavimo dan kada je prije 25 godina skupina suboraca i prijatelja odlučilo opstati na ovom prostoru, obraniti po cijenu života dva grada heroja i ne dozvoliti četničkoj sili da zavlada ovim krajem. Bilo je to vrijeme kada nas nitko nije želio, no obranili smo domovinu i prisilili Europu i svijet da priznaju realnost hrvatske države koja postoji na ovim prostorima. Ne smije se dozvoliti da se to prepusti zaboravu i da u udžbenicima nema spomena o ovakvim velikim događanjima. Zato trebamo mladima reći kako se stvarala i branila domovina, kako danas imamo predivnu Hrvatsku i modernu vojsku koja pronosi mir diljem svijeta",  istaknuo je Alojz Tomašević, župan požeško-slavonski i izaslanik predsjednice RH, na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. obljetnice osnivanja 76. bataljuna koja je sinoć održana u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“.

zupan

Željko Špelić, predsjednik udruge Hrvatski časnički zbor gradova Pakrac-Lipik, pred okupljenim braniteljima, članovima obitelji poginulih, gostima i uzvanicima, otvorio je svečanu akademiju presjekom događanja koji su vodili do osnivanja 76. bataljuna te ključnih bitki za obranu grada.

spelic

Špelić je naglasio kako je 76. bataljun  prva organizirana postrojba za obranu Pakraca, istaknuo kako je kroz njega prošlo oko 1500 branitelja, od kojih je njih 87 hrvatsku slobodu platilo životima i više od 300 je ranjeno,  te dodao kako je zadaća svih preživjelih  odavati počast poginulim suborcima. Posebno emotivno bilo je pojedinačno spominjanje svih poginulih pripadnika 76. bataljuna, uz fotografije na video zidu, osnovne informacije o njima te okolnostima i mjestima njihove pogibije.

"Ovom prigodom prije svega trebamo se sa zahvalnošću prisjetiti svih naših prijatelja branitelja koji su za obranu domovine založili svoje živote i svoje zdravlje. Narod koji vjeruje i koji se bori za svoju slobodu ne može biti pobijeđen. Vi, pripadnici 76. bataljuna, dio ste pobjedničke vojske. Zahvaljujući vama i vašim suborcima na ratištima diljem domovine stvorili smo vojnu silu, izgrađivali i dograđivali ju u miru i uspješno integrirali u NATO i Europsku uniju čija smo danas punopravna članica, a naši pripadnici širom svijeta u misijama potpore miru cijenjeni su i poštovani kao pouzdani saveznici", rekao je brigadir Milan Čorak, izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik Središta za temeljnu obuku kopnene vojske.

corko

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuli su kako oni koji su sudjelovali u obrani Pakraca i Lipika danas mogu uzdignute glave hodati Hrvatskom, a upravo zbog te žrtve i ljubavi prema domovini treba zapisati događaje i činjenice iz toga vremena. "Pozivam i danas sve branitelje za zapišu sve ono što smo čuli, a možda i ono što je ostalo neizrečeno. Dužni ste to zbog nas mlađih i onih koji su dali svoje živote za svoju domovinu, a nadam se da ćemo sljedeće godine održavati okrugle stolove o svim važnim obljetnicama vezanih za ratna događanja na našem području", dodala je Blažević.

ana

Prije svečane akademije izaslanstva gradova i predstavnici braniteljskih udruga našeg područja položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Lipiku i Rimokatoličkom groblju u Pakracu, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je i sveta misa za sve hrvatske branitelje.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić