Udomiteljstvo kao oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji, ali prije svega jednog od najhumanijih zanimanja, djelatnice pakračkog Centra za socijalnu skrb danas promotivnim štandom na Trgu dr. Franje Tuđmana u Pakracu predstavljaju sugrađanima.

„Zakon o udomiteljstvu razlikuje tradicionalno, specijalizirano, hitno i povremeno udomiteljstvo, a na našem području najzastupljenije je tradicionalno, pa tako na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb u ovom trenutku imamo 11 udomiteljskih obitelji od kojih su dvije srodničke, a od kategorija korisnika najzastupljenije su stare i nemoćne osobe“, rekla nam je Melanija Svjetličić, socijalna radnica u pakračkom Centru za socijalnu skrb dodavši kako je na našem području trenutno najpotrebnije udomiteljstvo koje podrazumijeva skrb o djeci i mladeži.

Onaj tko želi biti udomitelj, između ostalog osim punoljetnosti, poslovne i zdravstvene sposobnosti, mora imati sposobnosti za potrebnu skrb o korisnicima, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba, imati propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva, a za dobivanje dozvole za obavljanje udomiteljstva nadležan je Centar za socijalnu skrb.

„Iako ponekad udomiteljstvo zna biti teško i zahtjevno, ono je svakako jedno od najplemenitijih oblika pomoći osobi u potrebi jer udomitelj daje cijelog sebe u zadovoljavanju svih korisnikovih potreba, a što je odlika kojoj bi svatko od nas trebao težiti. Ovom prilikom željeli bi se zahvaliti našim udomiteljima na predanom radu i trudu, sa željom za daljnjom suradnjom i povjerenjem“, dodala je Svjetličić.

Sve potrebne informacije građani mogu dobiti svakim radnim danom od 7 do 15 sati u prostorijama Centra za socijalnu skrb Pakrac gdje će stručne radnice Tima za udomiteljstvo vrlo rado odgovoriti na sva pitanja.