banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Predstavljanjem djelatnosti Crvenog križa i povijesti pakračkog Gradskog društva, kao i igrokazom pakračkih srednjoškolaca, sinoć je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman obilježen Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi koje su zajednički organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i KPD „Sloga“ čime je završena manifestacija „Tjedan Švicarske u našem kinu“.

Prisutne je pozdravila Sanda Ivanović, predsjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, a posebno srednjoškolce rekavši kako su neki od njih sigurno budući darovatelji krvi, samim time i  budućnost humanitarnog djelovanja i samog pakračkog crvenog križa.

dsc_7629

O povijesti  nastanka i sadašnjem djelovanju pakračkog Gradskog društva crvenog križa govorio je ravnatelj Duško Kliček rekavši kako je ono potječe od još davne 1916. godine prema fotografijama koje društvo posjeduje, iako ima naznaka da je formirano još i ranije. Sadašnje društvo utemeljeno je 1991. godine u izbjeglištvu u Kutini kada je pakračko gradsko društvo skrbilo o 10.000 prognanika i izbjeglica, a koje je doprinijelo u obnovi i povratku u tada ratom razrušenog Pakraca i Lipika uz pomoć dragih i humanih ljudi iz cijele Europe i svijeta. 1992. godine adaptirana je stara škola u Marinom Selu u kojoj se danas nalazi dom za starije i nemoćne i ima 65 korisnika, a 1998. godine pokreće se pučka kuhinja dok je iste godine kupljeno zemljište na otoku Viru na kojem se danas nalazi Dječje odmaralište „Cvrčak“ i u kojem godišnje boravi oko 700 članova crvenog križa.

U obilježavanje Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi uključila se i Srednja škola Pakrac, pa je voditeljica aktiva zdravstvene grupe predmeta nastavnica Jelena Ivanović govorila o značaju dobrovoljnog darivanja i tko sve uopće može biti dobrovoljni darivatelj, a pakrački srednjoškolci zdravstvenog smjera su prigodnim igrokazom prikazali nekoliko situacija pružanja prve pomoći.

Dobrovoljno darivanje krvi je jedna od najhumanijih aktivnosti, a Gradsko društvo crvenog križa Pakrac ima oko 400 darivatelja, od toga 200-ak aktivnih, a svake godine organiziraju se četiri redovne akcije prikupljanja krvi u Pakracu i Lipiku. Tom prigodom na obilježavanju su bili i sugrađani koji su krv darivali više od 50 puta; Željko Varat (98 puta), Saša Barčan (90 puta), Robert Androić (61 put) i Zlatko Gelešić (75 puta), a neki od njih s publikom su podijelili i vlastita iskustva dobrovoljnog darivanja. Na obilježavanju prisustvovao je i Franjo Krenek iz Dobrovca koji je krv darovao više od 100 puta, a koji će uz Josipa Holuba, u petak 28. listopada biti nagrađeni priznanjem Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski koje će im uručiti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

dsc_7649

dsc_7630

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić