Iako se za njih već odavno zna, Gordan i Leon Krajačić, otac i sin, hrvatski ratnik i borac, učitelj i instruktor, svaki mogući trenutak koriste za demonstraciju i predstavljanje kako bi svoju školu hrvatskog borbenog učenja – Crobran, dodatno promovirali i zainteresirali potencijalnog novaka da dođe u njihov klub i usvoji tehnike, kako kažu, možda i najefikasnije svjetske samoobrane.

13620329_1105570112849810_8281320878895082582_n

„Nisam od onih tipova koji vježbaju učenike u svrhu natjecanja i osvajanja medalja. Držim da je borilačka vještina temelj razvoja čovjeka i živiš je cijeli dan. Dok spavaš, hodaš ili komuniciraš s ljudima pa uvelike pažnju posvećujemo i tim, rekao bih, odgojnim komponentama koje su sasvim ravnopravno zastupljene u sustavu vrijednosti jednog pravog borca, ratnika“, tvrdi vlasnik, osnivač i instruktor Crobrana Gordan Krajačić.

S borilačkim vještinama susreo se još u osnovnoškolskim danima kad je kao dječak osvajao razne Tae Kwon Do ili karate turnire svog uzrasta. S vremenom se okretao korejskoj školi borbe koju je s prijateljima iz Tae Kwon Do kluba proučavao, razvijao i prilagođavao sebi. Natjecanja su odrađivali „s pola gasa“, dok bi vještinu razrađivali i obogaćivali.

Ozbiljnija ideja samostalnog bavljenja samoobranom kao borbenim učenjem došla je s ratom kad je devedesetih kao instruktor za samoobranu u Dugoj Resi obučavao specijalne jedinice vojske i policije i malo po malo izrastao u stručnjaka za samoobranu u realnom svijetu. Pojednostavljeno, obrana je to od iznenadnih napada svim vrstama oružja ili instinktivni street fighting.

„Vremenom sam razvijao unikatne tehnike svoje obrane koje koristim i danas. Moj način borbe i učenja jednako koristi i vojniku i civilu. Bez razlike. Prilagođena je uvjetima i trenutnoj situaciji. Sa svime barataš i od svega se braniš.“

Kao vojno lice Krajačić 2011. odlazi na vojnu misiju u Afganistan i nakon šestomjesečnog izleta u ratnu zonu gdje je spoznao kako tamošnje kulture cijene svoja znanja, odlučio je svoj dugogodišnji rad na personalizaciji borbenih učenja zaštiti kao hrvatski brend. „Nakon povratka s misije šetao sam jednog popodneva našom, namjerno kažem, "hrvatskom šumom" i razmišljao, ako mi Hrvati imamo svoju povijest, svoje ratnike, imamo znanstvenike, mudre ljude, ratničku prošlost i oružja kroz povijest, zašto to ne bih ujedinio i promovirao kroz buduće Hrvatske borbene vještine…kroz Crobran.“

„Ako treba borit ćemo se kao neandertalci, kao prvi ljudi, koristit ćemo kamen, sjekiru i drveno koplje, ma sve što nađem pod rukom. Kao Hrvati kroz vjekove. Branit ću se, ali i napasti. Da bi se kvalitetno obranio, moraš znati kako napadač razmišlja“, samo je djelić izdvojen iz opsežnog programa Hrvatskih borbenih učenja.

Danas u svom klubu Krajačić radi svakodnevno. Klub čini četrdesetak članova koji popunjavaju razne sekcije unutar kluba. Svjestan da živi u 21. stoljeću, nije mogao zanemariti činjenicu da je natjecanje kao testiranje vlastitih mogućnosti danas itekako popularno kod mladih ljudi pa Krajačići, Gordan i sin Leon unutar  Crobrana osnivaju sportsku i fitness sekciju.

Leon Krajačić danas je instruktor u klubu, uz vođenje trenigna aktivan je MMA borac, a pripreme za turnire amaterskog i poluprofesionalnog karaktera odrađuje u Crobran sportskoj sekciji. Ne osjeća se zapostavljen što se ijednog borilačkog segmenta tiče jer su u Crobran vježbama zastupljene gotovo sve borbene tehnike. Svjedoče tome i pobjede u kategorijama i skori prelazak u profesionalne MMA vode.

Fitnes sekciju vode obojica. Razliku od uobičajenog ženskog rekreacijskog aerobika čini tempo i intenzitet vježbanja pa treninzi djevojaka i žena ne prelaze sat vremena efektivnog vježbanja. „Bude to žestok kondicijski trening, nema puno odmora, ali su zato rezultati pred ogledalom brzi i vidljivi.“14441053_1181371651936322_1202995683335318358_n

U Pakracu postoji i Ninjutsu klub koji privlači istu klijentelu, ima li mjesta za dva kluba borilačkih vještina u malom gradu, obzirom na broj zainteresiranih. „Ima, naročito stoga jer se uzajamno nadopunjujemo, kod ninjutsua su kompliciranije i zahtjevnije tehnike i naglasak je na ispravnom izvođenju i preciznosti, japanskoj mudrosti i filozofiji koju treba razumjeti a kod nas je sve brzo, žestoko i efikasno. I sve to na više od tisuću načina.“ Stoga se događa da neki učenici malo vježbaju Ninjutsu pa malo Crobran ili oboje i tako nadopunjuju svoja znanja i želje.

Iako je osposobljeni Crobran učenik na ulici opasan element, Krajačić tvrdi da zloupotrebe vještine kod svojih učenika nema, niti ih smije biti. U suprotnom su disciplinske mjere rigorozne i isključive.

Od planova ističe želju da se dogodine organizira Crobran festival borilačkih vještina koji bi se dogodio u rujnu. Činile bi ga razne radionice, a došli bi ugledni gosti stručnjaci za borilačke vještine, profesori s kineziološkog fakulteta pa i poneka poznata faca iz MMA svijeta čije ime nismo uspjeli doznati. Sve to skupa pod zajedničkim nazivom – Crobran i prijatelji protiv nasilja u društvu.

14479661_1188077814599039_4627371536757196517_n