banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Mještani Velikog Banovca na čelu s Darkom Brinjakom, predsjednikom tamošnjeg MO, susreli  su se danas s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević te Sašom Lapašom, stručnim suradnikom za infrastrukturu u gradskoj upravi, na tamošnjem mjesnom groblju te im predstavili nedavne aktivnosti seljana, ali i izložili želje i razmišljanja vezana za bližu budućnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što je najviše zanimalo Banovčane jest asfaltiranje prilaznog puta prema groblju koji je samo dijelom u gradskom vlasništvu, pa je to i bila glavna tema razgovora u kojem su od gradonačelnice dobili određena obećanja da je uređenje prilaza moguće planirati, barem u dijelu gdje to vlasništvo dozvoljava i to samo u strogo određenim financijskim gabaritima sukladnim trenutnim mogućnostima Grada.

Osim potraživanja Banovčani su se i pohvalili nedavnim aktivnostima najbolje vidljivim upravo na brižno uređenom groblju koje radnim akcijama s prosječno dvadesetak mještana uređuju svake posljednje subote u mjesecu. Na samom ulazu odnedavno stoji spomen ploča šestorici poginulih hrvatskih branitelja.

„Spomen ploča našim braniteljima poklon je pakračkog poduzetnika Marijana Hihlika, a na njoj se nalaze imena šestorice junaka, naših mještana, koji su položili život na oltar domovine i nakon pakračkog groblja ovo je mjesto gdje počiva najviše hrvatskih heroja“, rekao je Brinjak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da bi groblje poprimilo današnji izgled financijski je potpomogao Grad Pakrac i platio žičanu ogradu koju su seljani  sami postavili u dužini od 250 metara te uklonili obližnje drveće koje je prijetilo urušavanjem.

Gradonačelnica Blažević je pohvalila Banovčane i dodala „zadovoljna sam viđenim i raduje me da ljudi rade, sviđa mi se i da se ovako srčano bore za sebe, za svoje. Unatoč „užarenoj liniji“ s njihovim predsjednikom  neće biti moguće ispuniti sve njihove želje, ali neke stvari ćemo svakako učiniti. Do sad smo ih potpomogli s 20.000 kuna što se ovdje i vidi, a posebno je pohvalna samoinicijativa samih seljana koja rasterećuje u velikoj mjeri naš komunalni pogon, koji se tako može posvetiti drugim stvarima“.

Brinjak pak zaključuje „prioritet nam je bio srediti groblje, ipak tu dolazi dosta ljudi, pa smo na tome najviše radili. Osim toga od glavne ceste smo prokopali odvodne kanale za oborinske vode kojima smo zaštitili privatne posjede i vodu sproveli sve do glavnog kanala. U daljoj budućnosti želja nam prilazni put groblju pretvoriti u Aleju branitelja. Od tekuće problematike izdvajam potrebu obilježavanja pješačkog prijelaza. Obzirom da imamo dosta djece koja putuju u školu, a nogostup i autobusno stajalište dijeli cesta, držimo da je nužna horizontalna i vertikalna signalizacija, dakle zebra i prometni znakovi“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić