Udruga slijepih i slabovidnih osoba Pakrac- Lipik danas je u svojim prostorijama obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. Druženje članstva s predstavnicima udruga i ustanova s pakračko lipičkog područja samo je nastavak višetjednih aktivnosti udruge u povodu Dana bijelog štapa, a uključivale su posjete školi u Pakracu i dječjem vrtiću u Lipiku, ali i uzvratne posjete školaraca i gimnazijalaca sjedištu udruge.

„Naša udruga ima 46 članova starije životne dobi, no imamo i troje djece koje smo uspjeli velikim angažmanom zadržati u Pakracu, zajedno s njihovim obiteljima, tako što se uspjelo za njih organizirati školovanje u nižim razredima pakračke osnovne škole. Zadovoljni smo kako su djeca unatoč svom hendikepu prihvaćena od ostale djece, zasluga je to i njihovih nastavnika pa smo ih ovih dana i ugostili u prostoru naše udruge da im dodatno ukažemo na probleme slijepih i slabovidnih osoba u društvu, kako našem tako i na širem području Hrvatske“, doznali smo od Stanka Kovačića, predsjednika Udruge.

Kovačić dodaje da su protekle dane provodili mini program „Kako pomoći slijepoj osobi?“, ugostili su šezdesetak osnovaca i dvadesetak gimnazijalaca pa kroz prilagođene radionice pokazali da i ljudi s hendikepom imaju društveni život i suprotno predrasudama -  ne sjede kod kuće. Djeca su odlično surađivala, pokazala interes ,ali i određeni nivo samosvijesti i znanja kad je u pitanju odnos prema slijepim osobama.

To su one lijepe stvari, a one ružnije se ipak dotiču općeg stanja slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj, no Kovačić nije propustio dodati: „Slijepe osobe u Hrvatskoj imaju najmanji doplatak za sljepoću u Europi. Usporedbe radi, u susjednim je zemljama taj doplatak u prosjeku oko 40-50% u odnosu na prosječnu neto plaću, dok je Hrvatska na dnu europske ljestvice s jedva 5 – 6% i visinom doplatka od samo 42 eura. A nekim ljudima je to i jedini izvor prihoda, pa izračunajte…“