banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Veleposlanik  Švicarske  Stefan Estermann danas boravi u Pakracu.

U prijepodnevnom dijelu programa primila ga je gradonačelnica Anamarija Blažević koja ga je upoznala s pakračkom poviješću i razlogom (Slavonski banovac) zašto ove godine obilježavamo 760 godina postojanja grada, njegovom ulogom u Domovinskom ratu i poslijeratnoj obnovi, kao i današnjoj gospodarskoj slici. Govorila je o suradnji nakon rata sa švicarskim humanitarnim udrugama i prisjetila se njihovog tragično poginulog  državljana volontera Ursa Webera koji je posmrtno dobio Nagradu Grada Pakraca.

dsc_0551Najavljujući pakračke planove istaknula je skoro proširivanje poduzetničke zone u kojoj su dobro došli i potencijalni švicarski ulagači.

Veleposlanik Estermann je istaknuo da je ovo prvi posjet Pakracu jer u Hrvatskoj boravi tek dvije godine i tek upoznaje ovu „prekrasnu zemlju“. Naglasio je da oduvijek ima respekt prema društvu koje je prošlo rat naročito kada je razmak između dva rata manji od vijeka jedne generacije  čega je Švicarska već stoljećima pošteđena.

U Pakracu je došao radi simpatičnog poziva i programa koji je pripremljen u sklopu manifestacije „Tjedan Švicarske u našem kraju“ koju ovog tjedna u Hrvatskom domu organizira KPD „Sloga“, te je bio slobodan preporučiti Pakračanima dva švicarska filma koji će igrati ovaj tjedan u našem kinu :„Gospođica“ i „Vitez“ od kojih je ovaj drugih njemu najomiljeniji.

Nakon prijema u uredu gradonačelnice ona ga je provela kratkom šetnjom po središtu Pakraca

Gospodin veleposlanik je trenutno u Hrvatskom domu gdje je u tijeku svečano otvorenje spomenute manifestacije.

dsc_0552

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić