Priopćenje SDFŽ SDP-a ŽO Požeško-slavonske županije povodom Svjetskog dana seoskih žena objavljujemo u cijelosti.

Forum žena SDP-a Požeško-slavonske županije čestita svim ženama u ruralnim područjima Svjetski dan seoskih žena. Sama ideja obilježavanja ovog dana pokrenuta je na konferenciji UN-a posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Proglašenjem 15. listopada Svjetskim danom seoskih žena željelo se skrenuti pozornost na njihovu važnu ulogu u ruralnom razvoju, na potrebu pravilnog vrednovanja njihovog rada, ali isto tako ukazati na probleme s kojima se žene na selu susreću.

Žene čine više od polovice svjetskoga stanovništva i sudjeluju u proizvodnji 60 do 80 posto hrane, no njihov udio u vlasništvu obradivih površina iznimno je nizak. Žene u ruralnim sredinama su često puta nevidljive, a njihov rad na zemlji i u domaćinstvima nedovoljno se vrednuje.

Treba naglasiti da žene koje u Republici Hrvatskoj žive na ruralnom prostoru dnevno rade u prosjeku 12 sati, kućanske poslove uglavnom obavljaju same, a skrbe i za širu obitelj, uključujući i starije osobe u kućanstvu. Često nemaju kvalitetan pristup zdravstvenoj zaštiti, prometno su i informacijski izolirane, nisu vlasnice nekretnina niti zemlje te stoga u većini financijski ovisne o svojim partnerima.

Neka ovaj dan bude poticaj da se ukaže na položaj seoskih žena, ali i na potrebu oživljenja sela, da se ukaže na potrebu povećanja dostupnosti socijalnih usluga na ruralnom području, na potrebu poboljšanja prometne povezanost sela s većim mjestima i gradovima kako bi žene mogle ostvarivati svoja prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu, na obrazovanje i stjecanje novih vještina.

Koristim priliku da na ovaj dan najavim realizaciju projekta Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije "Izobrazba o sigurnom rukovanju pesticidima za vlasnice OPG-a" Forum žena SDP-a Hrvatske raspisao je ove godine natječaj za dodjelu financijskih potpora projektima organizacija SDFŽ-a. Forum žena SDP-a naše županije je prijavio projekt koji je odobren i krećemo u realizaciju istog. Ovim projektom ćemo financirati izobrazbu 17 žena vlasnica OPG-a i poljoprivrednica sa područja neše županije za sigurno rukovanje pesticidima te ishodovanje iskaznice po polaganju ispita.

Svim ženama na selu želimo sretan njihov dan. Nadamo se da će njihova važna uloga u razvoju zajednice biti prepoznata i pravilno vrednovana.

Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije