Tek desetak pakračkih Španovčana, nešto više Španovčana iz Požege, Novske i Novoselca te 40-tak članova Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, uz uobičajeno izaslanstvo Grada Pakraca, obilježili su jučer na groblju u Španovici 74. obljetnicu spaljivanja sela, ubijanja i protjerivanja stanovnika koje su počinili partizani 5. i 6. listopada 1942. godine.

dsc_0515

Boris Pleša, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana, istaknuo je da će njihova udruga u znak sjećanja na španovačke žrtve, bez obzira na mali broj, komemorirati taj dan dok bude dolazio i jedan Španovčanin. Zbog tako malog broja Španovčana on je svoj pozdravni govor više posvetio gostima iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva koje su već nekoliko godina najbrojniji na komemoraciji u Španovici upoznavši ih s povijesti nastajanja i stradavanja sela, ali i nastojanju Zavičajne zajednice da se Španovica i tragedija njihovih stanovnika ne zaboravi radi čega se od 1993. godine obilježava ova listopadska tragedija, a 1999. godine je podignut spomenik na nekadašnjem seoskom groblju s imenima 394 španovačke žrtve 2. svjetskog rata i godina poračja.

Pleša je podsjetio i na problem (ne)povrata otete imovine Španovčanima koji više nije egzistencijalno pitanje, nego moralno, ali i činjenicu da na groblju u Španovici svih ovih godina nije bio u službenom posjetu niti jedan državni dužnosnik.

U ime Grada Pakraca gradonačelnica Anamarija Blažević je naglasila da se povijest Hrvata ponavlja i povukla paralelu španovačkih i bučkih žrtava u Domovinskom ratu kada su se popisu nestalih ratnih žrtava ovog kraja pridružile još 22 osobe otete od strane četnika. Na potrebu da se žrtve ne zaborave pozvao je i dožupan Ferdinand Troha naglašavajući da su svi nestali u novijoj hrvatskoj povijesti naše otvorene rane.

dsc_0517

Ante Beljo iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva naglasio je da je njihova udruga na nedavno održanom saboru postavila tri cilja: prestati novcima hrvatskih poreznih obveznika  financirati nevladine udruge koje po svijetu o Hrvatskoj šire laži, dobiti veći prostor u medijima koje plaćaju hrvatski porezni obveznici kada su u pitanju žrtve hrvatskoj povijesti te izjednačiti sve žrtve nacizma, fašizma i komunizma. Ne želimo samo komemorirati u znak sjećanja na žrtve nego želimo mijenjati pristup tom problemu i to je naše demokratsko pravo, naglasio je Beljo.

Prije komemoracije na španovačkom groblju za sve španovačke žrtve služena je sveta misa u župnoj crkvi u Pakracu.

dsc_0498