Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik je danas domaćin 1. Simpozija medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata: Da se ne zaborave devedesete „Ivan Klaić - Miko“.

Seminar je dobio ime po medicinskom tehničaru lipičke bolnice koji je poginuo u Domovinskom ratu, a ideja njegovog održavanje nastala je lani u studenom na 5. kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara nakon što je prikazan film „Svjedočanstva medicinskih sestara Lipika o Domovinskom ratu“, pojasnila je u uvodnom dijelu svečanosti otvaranja Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja lipičke bolnice za sestrinstvo. Ona je naglasila da su sretni što su brojne kolegice i kolege danas u Lipiku i na ovaj način, osim što svjedoče o doprinosu ove struke u Domovinskom ratu, podsjećaju i na tragično poginulog kolegu čiji je sin Krunoslav nazočio seminaru.

????????????????????????????????????

Ravnatelj Bolnice Darko Kelemen  je istaknuo da su mala bolnica, ali veliki ratni stradalnik koji na ovaj način odaje poštovanje i zahvalnost svima onima koji su u Domovinskom ratu pokazali  što znači biti zdravstveni radnik, domoljub, čovjek i humanist. On je podsjetio da osim medicinskog tehničara Mike, od bolničkih zaposlenika Bolnice je život u Domovinskom ratu dao i dr. Ivan Šreter.

????????????????????????????????????

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je podsjetio da se na ovim prostorima lomila četnička agresija što je nedovoljno poznato i zato je dobro došla svaka aktivnost, makar i nakon 25-godišnjeg čekanja da se podsjeti na vremena kada je u Lipiku sve srušeno osim branitelja. Stoga im se Lipik nastoji odužiti te će ovih dana biti otvoren Dom branitelja, a spreman je za realizaciju  i projekt  spomen parka braniteljima.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata zahvalio je sestrama na njihovom ratnom doprinosu, ali i na ovom seminaru jer bez takvog rada na terenu Centar ne može obuhvatiti i dokumentirati sva događanja iz Domovinskog rata, te ponovo pozvao sudionike Domovinskog rata da im dostave svoja sjećanja, fotografije i dokumente kako bi što više toga spasili od zaborava.

Održavanje seminara pozdravili su  Zvonimir Kaličik, v.d ravnatelja Doma hrvatskih veterana Lipik,  Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, te Mladen Lončar iz Ministarstva branitelja.

Nakon svečanosti otvaranja sudionici su pogledali izložbu postera „Medicinske sestre u Domovinskom ratu“. Seminar je započeo jutros polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Lipiku kolegi Miki.

Do 13,30 sati svakih dvadesetak minuta izmjenjivat će se  teme i predavači pri čemu će se govoriti o iskustvima rada ove struke u ratnim uvjetima u Lipiku, Pakracu, Vukovaru, Osijeku, Kutini. U seminaru sudjeluju medicinske sestre/tehničari iz Lipika, Pakraca, Vukovara, Osijeka, Karlovca, Zagreba, Požege, Virovitice, Siska i Županje, a svečanosti otvaranja su nazočili brojni predstavnici strukovnih udruga, Glavnog stožera OS RH, izaslanstva pakračke, osječke i vukovarske bolnice.

Svečanost otvorenja uveličao je Gradski pjevački zbor Lipik. Za  13,30 sati je predviđeno otkrivanje reljefa Ivanu Kaliću –Miki, a u 15,30 sati okrugli stol sa zaključcima iz predavanja i rasprava.

Ivan Klaić Miko rođeni je Lipičanin (1941. godine) koji nakon stjecanja zvanja medicinskog tehničara u Pakracu se zapošljava u lipičkoj bolnici gdje je radi svoje marljivosti i dobroćudnosti bio veoma cijenjen od kolega i pacijenata. Preminuo je 4. listopada 1991. godine od posljedica granatiranja koje ga je zahvatilo na putu od kuće do posla.