Objekt Doma hrvatskih veterana Lipik  je građevinski završen i ovih dana će dobiti uporabnu dozvolu. U tijeku je natječaj za zapošljavanje 14 stručnih zaposlenika, kao i natječaj za nabavku kompletne opreme za namještanje, od zajedničkih prostorija do smještajnih apartmana za korisnike. Isto tako, u tijeku je postupak zaprimanja molbi branitelja koji žele biti korisnici. U 93 braniteljske udruge nacionalne razine odaslan je na raspravu  pravilnik koji će biti temelj za provedbu izbora korisnika i njihov boravak u ustanovi, a koje će odabrati stručno povjerenstvo koje će se sastojati od liječnika, pravilnika i socijalnog radnika, rekao je Zvonimir Kalčik, vršitelj dužnosti ravnatelja Doma hrvatskih veterana Lipik.

kalcik

Ne pojave li se nepredviđene teškoće sve to bi trebalo biti gotovo za oko mjesec i pol dana tako da bi prvi korisnici u Lipik mogli doći krajem studenog. Do tada će se raspisati natječaj i za poslove koji se neophodni za funkcioniranje Doma, a koje će natječajem biti povjereni takozvanom outsourcingu, privatnim tvrtkama koje ugovorom obavljaju poslove za državne institucije kao što je ugostiteljstvo, čišćenje, vešeraj, osiguranje i slično, rekao nam je Kalčik.

Rehabilitacija glavni cilj

“Objekt je planiran i napravljen izuzetno funkcionalan. Imamo kapacitet od 52 ležaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima. Provedene su ankete među braniteljima i došlo je nazad oko 7000 pozitivnih odgovora, a o prijemu će temeljom provedenih prijava odlučivati stručno povjerenstvo. Treba naglasiti da ovo nije smještajni objekt, klasičan dom poput staračkog, već rehabilitacijska ustanova u kojoj će branitelji boraviti određeno vrijeme čiju dužinu će procijeniti stručno povjerenstvo s ciljem da naše korisnike osnažimo i vratimo nazad u njihovu životnu sredinu. Nije u pitanju samo fizičko osnaživanje, već i socijalno i psihološko, a razlika između klasičnog odlaska na terapije u zdravstvenu ustanovu i kod nas je u tome što mi, umjesto pojedinačnih terapija na jednom mjestu, nudimo korisniku kompletno osmišljenu polivalentnu zdravstveno-psihosocijalnu rehabilitaciju“, ističe ravnatelj.

Pravilnik još nije definiran, on je u izradi i čekaju se povratne informacije iz udruga. Transparentnost je jedan od njegovih temeljnih kriterija i on treba definirati tko ima pravo, dužinu boravka i slično. Između ostalog i plaćanje boravka korisnika. Predviđeno je da ono bude linearno, odnosno da korisnik sudjeluje u plaćanju boravka u ustanovi proporcionalno obiteljskim prihodima, pojašnjava Kalčik uz naglasak da je u ovom trenutku još prerano pričati o nizu detalja.

Cilj transparentnost i kvaliteta

Kako pojašnjava Kalčik, ovo je prva ustanova te vrste u Hrvatskoj, neka vrsta pilot projekta i puno toga će se pokazati kroz njen rad prvih mjeseci. Zbog toga je i natječaj za prvih 14 stručnih zaposlenika raspisan na određeno vrijeme od godinu dana kada će se pojaviti informacije koliko i kakvog profila stručnjaka treba staviti na raspolaganje, koje su sve potrebe korisnika,  njihov najčešći profil i puno toga drugog.

„Nama je bitno u ovom trenutku da naši potencijalni korisnici, branitelji, ali icjelokupna javnost, shvate da nam je sada transparentnost rada jedan od osnovnih principa i ništa, od do sada raspisanih natječaja, nije provedeno forme radi, već u cilju postizanja kvalitete. Isto tako je bitno da javnost shvati da je ovo prva takva ustanova u Hrvatskoj i nju mogu koristiti branitelji s područja cijele Hrvatske, ali je u radu, po pitanju zapošljavanja i svega ostalog, cilj pomoći lokalnoj sredini i nama je želja, i zbog troškova, što više zaposlenika zaposliti iz redova domaćeg stanovništva što će vjerojatno biti razmišljanja i onih poslodavaca koji će s nama sklopiti ugovor o outsourcingu. Projekt je nacionalni i pilot projekt za sve slične ovakve ustanove koji će se iz fondova EU graditi u Hrvatskoj, stoga nam je izuzetno stalo da zadovoljstvo radom ustanove bude prisutno kod svih“,  naglašava ravnatelj.