„Izvor na kućnom pragu“ naziv je projekta Grada Pakraca, jedinstvenog proizvoda na hrvatskom tržištu za koji je Grad iz proračuna osigurao 99.000 kuna, predstavljenog danas na Gradskoj tržnici Pakrac. Riječ je o aparatu-automatu koji isporučuje vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava, pritom ju filtrira, sterilizira i ohlađuje, a nudi prirodnu ili gaziranu vodu.

Građani će vodu moći kupovati putem posebnih kartica ili ubacivanjem kovanica u aparat, a za 1 kunu  može se dobiti 1 litra obične, odnosno za 1,5 kunu moći će se kupiti litra gazirane vode.

dsc_7127

Ovu u Hrvatskoj jedinstvenu uslugu, predstavila je gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako su ovim projektom htjeli potaknuti i podignuti svijest građana o korištenju pitke i zdravstveno ispravne vode iz našeg javnog vodoopskrbnog sustava, dodala kako je ovaj projekt važan i u zaštiti okoliša te pozvala sve sugrađane da koriste ovaj aparat i uvjere se u njegovu kvalitetu i dostupnost. Uz pročelnika, voditelje Odsjeka i zaposlenike Grada Pakraca, Poduzetničkog centra Pakrac, predsjednika Gradskog vijeća Zorana Krejčija i članova vijeća, predstavljanju ovog projekta nazočili su i pomoćnik ministra Davor Huška, gradonačelnika Lipika Vinko Kasana, Davor Novinc, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv "Ilova-Pakra" u Daruvaru, Gabriela Braun Jelašić, voditeljica Službe korištenja vode u VGO za srednju i donju Savu te Mihaela Lukinić Fresl, predstavnica Hrvatskih voda.

dsc_7114

Aparat je povjeren na upravljanje obrtu MP, vlasnice Mirjane Pierobon, koja je istaknula zahvalu na ukazanom povjerenju te dodala kako cilj nije zarada, već zaštita okoliša, manja proizvodnja PET ambalaža i na kraju potaknuti građane da piju vodu iz vodoopskrbnog sustava.

Ideja za ovakav projekt proizašla je od predstavnika talijanske nacionalne manjine našeg područja, a o samom proizvodu govorio je Diego Feronato, vlasnik tvrtke proizvođača aparata, rekavši kako mu je drago što se svojim proizvodom po prvi put u Hrvatskoj predstavio upravo Pakracu dodavši kako je u Italiji postavljeno oko 300 takvih aparata i oni postaju sve popularniji kao važan čimbenik u očuvanju okoliša.

dsc_7116

„Možemo se pohvaliti izuzetno kvalitetnom vodom što govore analize sirove vode iz vodozahvata Šumetlica koje kontrolira Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Vodu iz Šumetlice ne tretiramo ničim i ništa joj ne dodajemo niti oduzimamo, osim dezinfekcije u slučaju bakterija ili lišća budući da dolazi iz prirodnog vodotoka. Također smo prvi  javno vodoopskrbni sustav u Hrvatskoj  koji prilikom dezinfekcije koristi UV uređaje što je rezultat smanjenja klora u vodi“, rekao je ovom prilikom Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik.

dsc_7123