"Za vrijeme mog mandata za potrebe društvene, turističke, komunalne, prometne obnove Lipika uloženo je u izradu projektne dokumentacije 9,6 milijuna kuna, a investicije u vrijednosti 980 milijuna kuna koje će uslijediti učinit će Lipik kvalitetnom i prestižnom destinacijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti. Ovim želim pokazati da nisam zaboravio kako sam izabran zbog obećanja koja sam dao, da bi svojim sugrađanima poboljšao kvalitetu života i to sredstvima koja su mi povjerili na gospodarenje", rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je povodom blagdana svetog Franje Asiškog i obilježavanja Dana Grada održana danas u restoranu na lipičkim bazenima.

????????????????????????????????????
Bila je to prilika istaknuti projekte koji su napravljeni i onih koji su u pripremi, ponajprije onih u smjeru uređenja grada, rješavanja prometnih problema, očuvanje kulturne baštine i podizanja društvenog standarda. Gradonačelnik Kasana tom prilikom istaknuo je projekt obnove 11 višestambenih zgrada  na području Lipika vrijedan 12,8 milijuna kuna, završetak izgradnje Doma hrvatskih veterana koji će uskoro početi s radom, a uloženo je i 350.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za obnovu 12 društvenih domova za području grada. Zajedno sa Hrvatskim cestama i Gradom Pakracom pokrenut je projekt izgradnje ceste Lipik – Lipovljani te istaknuta suradnja s Hrvatskim cestama na izradi projektne dokumentacije koja obuhvaća rekonstrukciju državnih cesta Omanovac-Pakrac-Lipik-Donji Čaglić te Lipik-Dobrovac. Uskoro se očekuje lokacijska dozvola za projekt rekreacijskog područja oko jezera Raminac, planira se izgradnja poduzetničkog inkubatora u poduzetničkoj zoni II vrijedna 20 milijuna kuna,  spomenut je i projekt  Sportskog centra te obnova kulturne baštine Lipika odnosno obnova Kursalona i Wandelbahna te izgradnja novog hotela.
"Lipik se gradio stoljećima i mi smo danas njegovo djelo, ali i njegovi graditelji. Vidjeli smo kako blista, ali kako i pati. Naša vizija Lipika nije sadržana samo u zbiru projekata već u osmišljavanju i provedbi gospodarskog, socijalnog i urbanističkog preporoda Lipika", naglasio je gradonačelnik Kasana.

????????????????????????????????????

Sjednicu je otvorio Ivan Molnar, predsjednik Gradskog vijeća Lipika, rekavši proračunski prihodi nisu dostatni za sve planove, želje i potrebe stoga dio projekata nije niti realiziran. „ Sve nas vesele stalni, uspješni i kvalitetni radovi u našem gradu te želim vjerovati da neće dugo potrajati da Lipik ponovo zasjaji kao vrlo respektabilne Toplice, kao gradić u koji će svi poželjeti doći“, dodao je Molnar najavivši uskoro povlačenje s mjesta predsjednika Gradskog vijeća te pozdravljajući mnogobrojne goste, počasnog građana dr. Marka Širca, Vinceta Dalmaisa, prvog savjetnika i privremenog otpravnika poslova veleposlanstva Francuske u Republici Hrvatskoj, Maju Vučinić Knežević, pomoćnicu ministrice socijalne politike i mladih, župana Alojza Tomaševića sa suradnicima, saborskog zastupnika Franju Lucića, gradonačelnike i izaslanstva prijateljskih gradova Igala iz Mađarske te francuskog grada Coucy le Chateau, Oleksandra Levčenka,  ukrajinskog veleposlanika u RH, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina te čelnike županijskih i lokalnih ustanova, društava i udruga.

anamarija

U ime svih načelnika i gradonačelnika obratila se Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, čestitavši gradonačelniku Kasani na dugačkom popisu projekata, što ostvarenih, a što u pripremi,  dodavši kako se obnova grada, razvoj gospodarstva, kulture i društvenog života  vidi na svakom koraku. Izrazila je žaljenje što gradovi Lipik i Pakrac nisu ušli u projekt obnove malih gradova stradalih u ratu, zato i danas vode bitku s ruševinama kojih je, uz veliki napor, ipak sve manje.

Prigodne riječi i čestitke uputili su i župan Alojz Tomašević, saborski zastupnik Franjo Lucić, Jean Claude Dumont gradonačelnik Coucy le Chateaua u ime gradova prijatelja te veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Godišnje nagrade pojedincima i tvrtkama
Gradonačelnik Kasana i predsjedavajući Molnar uručili su i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i tvrtkama. Nagrada Grada Lipika za životno djelo posthumno se dodijelila Ivanu Klaiću Miki za dugogodišnji humanitarni rad i rad na području zdravstvene njege, a povelju je primio njegov sin Krunoslav. Ovogodišnji dobitnici Godišnjih nagrada Grada Lipika su Hrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik, za dugogodišnji uspješan rad i doprinos edukaciji mladih naraštaja lovaca u zaštiti divljači i očuvanju okoliša; obrtnik Luz Kuzhnini, za razvoj malog obrta i poduzetništva; tvrtka Frutarija d.o.o. Split, za uspješan rad i postignute rezultate u poslovanju, Nedjeljka Bišćanin, za dugogodišnji predan rad u prosvjeti na odgoju i obrazovanju u Osnovnoj školi Lipik, Danijel Rajković, za uspjehe u obogaćivanju kulturnog života grada te Siniša Papaik, za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipik.

????????????????????????????????????
Svečani ton ovoj sjednici dali su članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik, Dino Josipović, učenik 6. razreda tamburice u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac te vokalna skupina “Contesse” Osnovne glazbene škole Pakrac koju čine Ana Kobetić, Marta Filipović, Sara Komljenović i Kristina Zednik, uz pratnju na glasoviru profesorice Tee Silađi.

????????????????????????????????????

Prije svečane sjednice delegacije Požeško - slavonske županije, gradova, općina i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik kod spomen obilježja na gradskom groblju u Lipiku, minutom šutnje, molitvom i polaganjem vijenaca odali su počast poginulim braniteljima Domovinskog rata, a u sklopu obilježavanja Dana Grada svečano je otvorena klupa hrvatsko-francuskog prijateljstva u lipičkom perivoju kod paviljona Izvor.

????????????????????????????????????