Pakračka sportska dvorana danas je svoja vrata otvorila pakračkim osnovnoškolcima i sportskim udrugama s područja Pakraca i Lipika u povodu Europskog školskog sportskog dana organiziranog od sportskog tima pakračke Osnovne škole braće Radića u sastavu Marina Ančić, Tomislav Novinc, Maja Kaurin i Anđelko Lucić.

dsc_6972
Stotinjak pakračkih osnovnoškolaca kroz trosatni je dopodnevni program imalo priliku upoznati se i oprobati u raznim vrstama sporta koje su na improviziranim poligonima predstavljale pakračke sportske udruge. Osim već tradicionalnog nogometa koji je predstavljen kroz Hajdukovu školu nogometa i blic trening nogometnog trenera Siniše Grubišića, dječaci i djevojčice mogli su uzeti veliki teniski reket i preko mreže razmijeniti nekoliko loptica s Dinom Galijašom, trenerom u TK Feniks. One kojima je miliji manji reket kod stolnoteniskog je stola strpljivo čekao član STK LiPa Marinko Mendeš. Pakračke streličarske Kune predstavljao je veteranski prvak Tomislav Nemet, dok je onim nešto ratobornijim učenicima zanimljiv bio profesor Mario Tušek ispred Bujinkan Seishin Dojo kluba, demonstrirajući japansku borilačku vještinu slično kao Gordan Krajačić koji je predstavio djelić treninga iz svog Crobran borilačkog kluba. Profesor Lucić, i sam rukometaš, djeci je predstavio mini – rukomet kojeg svi zainteresirani mogu zaigrati u mlađim uzrastima RK LiPe.

Mladi kuglači, točnije kuglačice Slavonskog banovca predstavili su se izloženim kuglačkim rekvizitima prilagođenim mlađim uzrastima te informirali radoznale djevojčice i dječake gdje se to i kada može upisati na kuglanje. Kratko izlaganje o bavljenju trčanjem na duže staze imao je pakrački maratonac Marijan Delišimunović, dok je vježbanje i step aerobik demonstrirala Mirela Miletić.

"ESSD je školski dan posvećen zabavi, zajednički igri, promicanju tjelesne aktivnosti i zdravlja. To je proslava, koja školama pruža priliku da podignu kvalitetu odgoja i sporta u školama, za mlade stvore zabavu i užitak kroz fizičku aktivnost, promoviraju zdravlje i dobrobit kroz cjeloživotno učenje te ojačaju socijalno uključivanje i razvoj socijalne kompetencije među učenicima“, rekao nam je profesor Anđelko Lucić i dodao „naša škola je za ovu godinu isplanirala upoznavanje učenika sa sportskim udrugama i klubovima u lokalnoj sredini kroz aktivno sudjelovanje na način da se danas na jednom mjestu okupi što više sportskh udruga i klubova koje rade s djecom školskog uzrasta (od 6. do 14.godina)."

Sportski se dan, osim u Hrvatskoj, održava u još 15 zemalja Europe, a pokrovitelj ovogodišnjem obilježavanju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.