Proslava 85-obljetnice osnutka i simbolični završetak izgradnje svog doma bio je razlog svečanosti koju je danas u Dobrovcu  priredilo Lovačko društvo „Jelen“ Lipik na kojem su se okupili predstavnici lovstva, političkog i gospodarskog života ovog kraja, ali i znatno šire, a koja je poslužila kako bi se zaslužnim članovima društva, te raznim donatorima i pomagačima u radu uručile lovačka odličja te priznanja i zahvalnice Društva.

Govoreći o povijesti Društva predsjednik Aleksandar Terer je istaknuo da za razliku od brojnih lovačkih društava imaju službeni dokument koji potvrđuje da su kao pravna osoba osnovani dalekog 15. srpnja 1931. godine. Osim što je pojasnio kroz povijesti udruživanje više društava i promjena organizacijske strukture koja je posljednji put bila prisutna nakon Domovinskog rata, Terer je naglasio i zakonske probleme lovstva kao što su velike lovozakupnine i osiguravateljske franšize, razna ograničavanja boravka lovaca u lovištima, upotrebu oružja u blizini naselja te preveliku odgovornost lovaca u obeštećivanju štete nastale od divljači u poljoprivredi i prometu, a što sve skupa ima za posljedicu u ovom kraju prevelike prisutnosti razne divljači u dvorištima, naseljima i izvan  područja njihovog uobičajenog življenja.

Danas LD „Jelen“ Lipik ima 80 redovnih članova i tri počasna, te raspolaže lovištem od oko 11.000 hektara najvećim dijelom na istom području kao 1931. godine, brojne objekte lovačke infrastrukture, dom u Dobrovcu, kuću u Donjem Čagliću i sobu u Brezinama.

Odličja i priznanja

dsc_0373U povodu ove obljetnice, Zdravko Vujnović, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik županijskog,  uručio je lipičkim lovcima pet  brončanih značaka HLS, Ivica Martinović, dr. Stjepan Šarac, Zdenko Sudetić i Josip Prhal dobili su srebrne značke, a Ivica Adžijević i Petar Galunić zlatne. Samo Društvo odlikovano je  Zlatnom plaketom HLS, te mu je uručena  svečana zastava Saveza, a za dugogodišnji uspješan rad predsjednik Terer je od Saveza nagrađen enciklopedijskim izdanjem knjige „Lovstvo“.

Rad Društva pohvalio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana ističući da je Društvo postalo važan dio mozaika lipičke turističke ponude te im zahvalio što se redovito odazivaju na pozive za sudjelovanje u svim gradskim manifestacijama. Za takav odnos prema Gradu i doprinosu u bogatstvu njegovog života, kao i drugim tako aktivnim udrugama, vrata gradske uprave, ali i prisutnost u proračunu će uvijek biti otvorena, istako je Kasana.

U ime Županije obljetnicu je čestitao i pohvalio rad tajnik Željko Obradović.

Za pomoć u radu Društva, a napose u višegodišnjoj akciji izgradnje reprezentativnog doma u Dobrovcu čiji izgled i funkcionalnost su pohvalili svi govornici,  Društvo je uručilo pedesetak priznanja i zahvalnica. Svečanost su nastupom uveličale mažoretkinje Grada Lipika te limena glazba iz Zagorja, a započela je defileom kroz Dobrovac u kojem je sudjelovalo većina članova  LD „Lipik“.

dsc_0382

dsc_0380