Na kraju kolovoza na pakračkom Zavodu za zapošljavanje je bilo registrirano 809 nezaposlenih osoba što je za 26 manje nego posljednjeg dana srpnja, ali i 202 manje nego lanjskog istog mjeseca.

Od toga broja 63 osobe su na Zavod prijavljene tijekom kolovoza. Istovremeno tijekom tog mjeseca 55 osoba je zasnovalo radni odnos, šestero ih je brisano iz evidencije uslijed drugih poslovnih aktivnosti, a 21 iz drugih razloga.

Za razliku od ostatka županije i Hrvatske na pakračkom zavodu su i dalje više registrirani muškarci (417) u odnosu na 392 žene.

Od onih 55 koji su u kolovozu dobili posao, 29 njih je imalo trogodišnju srednju školu, 17 četverogodišnju, 4 osnovnu školu, četvero ima manje od toga, a tek jedan je sa završenim  fakultetom. Slična je i slika stručne spreme među novoprijavljenima gdje su po prvi put ili ponovo u evidenciju nezaposlenih došle 4 osobe bez završene osnovne škole, sedam sa osnovnom školom, 18 s trogodišnjom srednjom, 17 s četverogodišnjom, dvoje s prvim stupnjem fakulteta i četvero sa završenim fakultetom koji će bar privremeno popraviti sliku stručne spreme onih koji na pakračkom Zavodu traže posao.

Što se tiče novozaposlenih od njih 55,  posao na području županije je dobilo 45, a 10 u ostatku Hrvatske, dakle nitko bar službene nije otišao raditi u inozemstvo.

Sagledavajući strukturu nezaposlenih po mjestu boravka na kraju kolovoza je 476 nezaposlenih s prebivalištem na području Pakraca i 333 na području Lipika. U odnosu na mjesec ranije, Lipičana je za 18 manje (5,1%), a Pakračana za 12 (1,7%). U odnosu na stanje od prije godinu dana u obje jedinice lokalne samouprave je manje nezaposlenih za oko 20 posto, odnosno u Lipiku 66 osoba, a u Pakracu 118.

Najveći broj nezaposlenih, njih 120 se u životnoj dobi od 55 do 59 godina, potom 96 u dobi od 20 do 24 godine, a značajnije ne odskače niti jedna dobna struktura što je stanje koje se, kao i kod spolne strukture, ali i u pogledu stručnosti  održava već godinama.

Od 809 nezaposlenih u kolovozu je novčanu naknadu za nezaposlenost ostvarila 121 osoba i ona je prosječno iznosila 1.851 kunu.

Na razini županije  tijekom kolovoza je nezaposlenost pala za 1,1 posto i na kraju tog mjeseca je 3.951 osoba registrirana na Zavodu kao nezaposlena.