Dvorište Josipa - Bore  i Branke Širac iz Pakraca, u Ulici Alojzija Stepinca, krasi mnoštvo cvijeća, ali svakog gosta zatekne stablo visoko oko 4 metra i na prvi pogled egzotičnije od bilo kojeg drugog. Ne bi priča bila toliko neobična da to nije stablo banane i još k tome, stablo koje daje plodove.

Dok supruga Branka pažnju posvećuje svom ostalom cvijeću, ponosni vlasnik ipak je Boro koji kaže kako je banana drvo njegova briga, a sadnicu je prije sedam godina nabavio od prijatelja iz Virovitice, onako "za ukras" i posadio ju ne misleći kako će doslovno rasti banane s obzirom da je to ipak tropska biljka.

boro 2

"Ali se ipak nekim čudom primilo, najprije je niknulo jedno stablo, a onda su s godinama niknula ova mlada koje vidite uokolo. Zadnje četiri godine redovito daje plodove, nekad bude i po tri do četiri ploda odjedanput", priča nam Boro, pokazujući petnaestak stabala koja su se "nagurala" u relativno malom zemljanom prostoru, blizu terase, stvarajući pravu malu prašumu.

U samo nekoliko toplih mjeseci tijekom godine lišće ove tropske biljke nabuja do te mjere da sakriva jedan dio kuće, za njihovo sazrijevanje potrebno je dugo razdoblje od više od godinu dana, a temperature u zimi ne smiju biti ispod 13 Celzijusa, objašnjava nam Boro.

Nije Boro jedini koji na našem području ima ovu egzotičnu biljku u dvorištu, kako sam kaže, sa zadovoljstvom je podijelio više od 50 mladica prijateljima i poznanicima, ali još nije čuo od nikog da daje plodove. "Nema tu puno filozofije, banane ne špricamo nikakvim sredstvima, jedino ih svaki dan jako zalijevamo, a svake jeseni stablo odsiječemo do zemlje, korijen dobro zaštitimo od zime i čekamo prve tople kada banana počne ponovno rasti".

Stoga ne čudi što ova biljka mami poglede i izaziva čuđenje susjeda i prolaznika, a zadovoljstvo pričinjava i vlasniku jer posebno je sretan što je dio njegovog dvorišta, priznaje nam Boro.