banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Zajedničkim polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom sugrađana, zaposlenika pakračke gradske uprave predvođenih gradonačelnicom Anamarijom Blažević, predstavnika braniteljskih udruga našeg područja uz lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu te pakračkih gradskih vijećnika, kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Rimokatoličkom groblju u Pakracu danas je obilježena 25. godišnjica oružanog napada na Pakrac.

"Današnji dan je nakon 1. ožujka jedan od težih dana u našoj novijoj povijesti. Vjerujem da se svi živo sjećaju dana prije 25 godina kada je počeo teški artiljerijski napad na naš grad. Tada sam još bila dijete, no kada svake godine na ovaj dan čujem crkvena zvona i znak prestanka opasnosti prisjetim se s tugom na tadašnja događanja. Ovim simboličnim pohodom na spomen obilježje našim palim braniteljima želimo zahvaliti na najvećoj žrtvi za svoj narod i grad te poručiti svima da ih nikada nećemo zaboraviti", rekla je gradonačelnica Blažević.

2

U svom obraćanju gradonačelnica se prisjetila i dr. Ivana Šretera, predsjednika pakračkog HDZ-a, lipičkog liječnika i mirotvorca, kojeg su na jučerašnji dan 18. kolovoza 1991. godine pobunjeni Srbi oteli su na barikadama u selu Kukunjevac pokraj Lipika. S obzirom da unatoč mnogim nastojanjima Šreterove obitelji i brojnih prijatelja, njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, a pretpostavlja se da je mučen i ubijen u zloglasnom logoru Bučje, gradonačelnica je još jednom javno pozvala sve one koji znaju bilo kakve informacije o dr. Šreteru i ostala 22 nestala sugrađana da se jave kako bi njihove posmrtne ostatke mogli dostojno pokopati.

Pakračane je već tradicionalno jutros u 5,05 sati probudila crkvena zvonjava i vatrogasna sirena podsjećajući na vrijeme kada je prije 25 godina u to doba počeo srbočetnički napad minobacačkom paljbom po Krndiji, Prekopakri, Dobrovcu i ciglani u Filipovcu.

Obilježavanje i prisjećanje nastavit će se i večeras u 18 sati polaganjem vijenaca na lipičkom gradskom groblju te svetom misom u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19 sati.

3

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić