Osamdesetsedmogodišnja Frida Filipović iz Pakraca i, u odnosu na tetu Fridu, znatno mlađa Ana Brukec iz Prekopakre, jedne su od najredovitijih gošći u odmaralištu Gradskog društva Crvenog križa Pakrac na otoku Viru.  Fridi Filipović ovo je trinaesto, dok je to Ani petnaesto uzastopno ljetovanje.

Obje su po prvi puta stigle na Vir 2001. godine, u tada tek nedovršeno prizemlje, ali ni to im, niti, kako kažu, znatno lošiji uvjeti nego što su to danas, nije smetalo da budu zadovoljne i da se Viru svake godine ponovo vraćaju.

Nakon 2012. godine i većih građevinskih zahvata, odmaralište je znatno ljepše, urednije i ugodnije za boravak, kažu Frida i Ana, ali i onakvo nedovršeno, imalo je svoje čari koje su ih iznova vraćale na Vir, na kojem je, od 1998. godine i prve grupe, boravilo do danas nešto više od 10.000 gostiju.

Nismo mi, kažu, jedine s tako dugim stažom na Viru. Prisjećaju se da su s njima od tih prvih dana bile gospođe Filipin, Žgela i još neke koje i danas dolaze.

S planine na more

Frida Filipović, inače, poznata i najdugovječnija pakračka planinarka, na Vir je prvi puta stigla 2001. godine. "Godinu dana ranije na Viru, u ovom odmaralištu, su bili Vlado i Miro, moja braća te rođak Jozo Major, sa suprugama pa su mi po povratku pokazali fotografije i rekli kako im je bilo lijepo. Pozvali su me da slijedeće godine idem s njima i tako je počelo. Svidjelo mi se odmah i društvo i hrana, a smještaj mi i nije bio važan i tako dolazim od tada redovito. Izostala sam samo tri puta i to jednom zbog operacije, a 2013. i 2014. godine zbog godina i slabosti. Ove sam godine ponovo ovdje, ali teško mi je samoj hodati, ulaziti u more, a ne želim one koje idu sa mnom, i koje su dvadeset i više godina mlađe od mene, opterećivati da mi pomažu i da me imaju na brizi. Zato ne znam da li mi je ovo posljednja godina na Viru, ili ću i dogodine doći. Ako me zdravlje posluži željela bih i dogodine doći", rekla je teta Frida.

Nikada se nije, kaže, tužila na hranu, jer i kada kod kuće kuha sama sebi, nije uvijek onako kako bi htjela, a posebno kada se potrudi gostima nešto spremiti pa joj ne ispadne dobro, pa razumije da se ni ovdje ne može svima ugoditi.

Frida Filipović je, inače, u Pakracu poznata kao planinarka, članica KPD "Sloga" i "Češke besede" zbog čeških korijena, čija je članica više od 50 godina, pa se i vjernost odmaralištu Crvenog križa na Viru treba cijeniti.

Na Vir u mirovini

Dvije godine duže od Fride Filipović  traje vjernost Viru Ane Brukec iz Prekopakre. Ona je, kako kaže, prvo ljetovanje nakon mirovine, 2001. godine, provela u odmaralištu na Viru i ostala mu vjerna sve do danas.  "Ne tražim mnogo i zato mi je ovdje lijepo: privukla me blizina plaže, dobra kuhinja, uglavnom poznato društvo, a i činjenica da ne moram voziti, nego sjednem u Pakracu u autobus i vrate me nazad. I to je značajan razlog vjernosti Viru", rekla je Ana. Do kada će ljetovati na Viru, ne zna, jer sve više joj odgovara mir i grupa sa starijim osobama. Ukoliko bude u takvim grupama, dolazit će opet. "Ne želim da netko shvati da ne volim djecu, da ne razumijem mlade, njihovu ljubav prema glazbi, bučnijim večerima i slično, ali moje  godine traže više mira, a takvih grupa ima", zaključila je Ana.

Kako nam je rekao Duško Kliček, ravnatelj, na Viru boravi predzadnja grupa u kojoj, uz starije goste boravi  i tridesetak djece za koje smještaj plaća Socijalno vijeće Grada Pakraca, a koje vodi profesorica Manuela Paragi.

80 posto kapaciteta već rezervirano

Posljednja grupa odraslih na Vir stiže 24. kolovoza i ostaje do 2. rujna, kada se zatvara sezona, koja je počela 10. lipnja. "Većina naših gostiju već su najavili dolazak i iduće godine tako da mogu reći da je oko 80 posto kapaciteta već rezervirano za iduću godinu.  Gospođe Filipović i Brukec nisu jedine s tako dugim stažem na Viru i predložit ću novom ravnatelju da ih na neki način nagradimo - ili značajnijim popustom, ili one najstarije besplatnim ljetovanjem. Zaslužile su to zbog vjernosti, zbog širenja pohvala o odmaralištu, ali i zato što su nam one najbolja potvrda da se na Viru radi dobro", rekao je Kliček.