Naš portal od proljetos vas poziva da sudjelujete u anketama u kojima pokušavamo saznati vaše stavove i stanja o raznim životnim pitanjima. Posljednja se odnosila na eventualno ovogodišnje ljetovanje na moru.

Do sada je u ovoj sudjelovalo svojim odgovorom nešto više od 120 čitatelja. Ne izgleda puno, ali statistički gledano niti taj uzorak nije mali. Podsjećamo da se kao vrlo relevantni prikazi na državnoj razini uzimaju ankete o političkoj volji birača na uzorku od 900 anketiranih.

Ovih 120 čitatelja koji su sudjelovali u našoj zadnjoj anketi nam ukazuje da polovina građana uopće neće ići na more, četvrtina će tamo boraviti do osam dana, a tek četvrtina duže od toga. Pri tome treba uzeti u obzir da u anketi sudjeluje samo populacija koja se služi internetom koja je u pravilu pokretljivija, mlađa, modernija i vjerojatno financijski bolje stojeća od onog dijela građanstva koje ne koristi internet pa je slika, po pitanju ljetovanja na Jadranu, vjerojatno realno još i lošija.

Na inicijativu Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik, naše novo pitanje je zašto u trgovinama kupujete flaširanu izvorsku vodu?

Naime, s jedne strane je činjenica da u pakračkim supermarketima je flaširana voda u različitim pakovanjima u ponudi na paletama, a može se kupiti i u svakom malom dućanu. Sama činjenica da je ponuda tako bogata ukazuje da kupaca postoji. Dokaz tome je i drugi podatak: svakodnevno na pakračkim ulicama srećemo kombije koji dostavljaju galone vode različitih proizvođača za automate za vodu koji se masovno nalaze u raznim službenim prostorima. Kupaca dakle ima, mada voda uopće nije jeftina: manja pakovanja  (0,5 do 1,5 litre) koštaju, ovisno o proizvođaču i trgovini, od 3 do 6 kuna, a veća pet ili šest litara od 14 do 20 kuna. Pored toga dio građana se redovito  snabdijeva pitkom vodom odlazeći na izvor na Bučje ili druge šumske izvore puneći kanistere vodom čiju zdravstvenu ispravnost nitko ne kontrolira.

S druge pak strane iz javnog vodovodnog sustava Šumetlica  lani je ispitano i zdravstveno provjereno više od 800 uzoraka vode, od čega više od 300 Zavod za javno zdravstvo i svi su bili ispravni. Marijan Pierobon ističe da je 2008. godine zadnji put mijenjan zakon o zdravstvenoj ispravnosti pitke vode pa su svi kontrolirani  parametri usklađeni sa standardima Europske unije što znači da je tolerancija smanjena na svima njima. Primjerice tolerancija na mutnoću je s 10 jedinica smanjena na četiri. No, unatoč tome ljudi i dalje kupuju vodu.

U našoj anketi pitali smo zašto i nudimo uobičajeno četiri odgovora: a) ne kupujem flaširanu vodu; b) kupujem ju zato jer mi nije skupa, c) kupujem ju zato jer nemam povjerenja u zdravstvenu ispravnost vode iz vodovoda, d) kupujem ju zato jer mi voda iz vodovoda okusom nije dobra.

Sudjelujte u anketi, kako i ovoj tako i budućoj, kako bi zajednički došli do nekih općih vrijednosti.