Od 9. do 16. srpnja u Pakracu će se održavati 4. Međunarodni volonterski radni kamp koji je tradicionalno posvećen uspomeni i naslijeđu Volonterskog projekta Pakrac 1993 – 1997, a ove godine i 25. godišnjici Antiratne kampanje Hrvatske.

Volonterski kamp okuplja mlade ljude kako bi učili o izgradnji mira, promicali suradnju ljudi koji dolaze iz različitih sredina, pomagali lokalnoj zajednici kroz volonterske akcije i podržavali napore izgradnje održivog mira. I ove godine kamp će okupiti mlade iz SAD-a, Njemačke, Srbije i Hrvatske koji će tijekom osmodnevnog boravka, osim edukacijom, raditi na uređenju okoliša i pomoći ugroženim obiteljima na području Pakraca.

Za 14. srpnja s početkom u 10,30 sati zakazana je i konferencija „Zašto na imigrante i manjine gledamo kao na prijetnju i kako to promijeniti?“ u pakračkoj gradskoj vijećnici kurije Janković u čijem će radu sudjelovati predstavnici lokalnih manjinskih udruga i ustanova, kao i gosti predavači iz Hrvatske i SAD-a.

„Konferencija je nastavak prošlogodišnjih inspirativnih razgovora na temu uloge nacionalnih manjina u demokratskim društvima. S gostima iz zemlje i inozemstva, bivšim volonterima, predstavnicima organizacija civilnog društva, Vijeća nacionalnih manjina, donositeljima odluka na svim razinama, građanima Pakraca i susjednih mjesta želimo razgovarati o našoj (ne)spremnosti za prihvat imigranata i njihovo uključivanje u život odnosno razgovarati o manjinskim problemima i načinima kako ih rješavati“, rekla je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin Pakrac koji je uz Miramida Centar-Regionalne razmjene mirovnih iskustava Grožnjan organizator ovog kampa.