Kako se približava vikend 24. do 26. lipnja kada će biti održani Dani hrvatskih planinara na Omanovcu, aktivnosti članova PD Psunj rastu. Učestale radne akcije na opremanju vanjskog smještajnog kapaciteta i parkinga koji bi tih dana trebao primiti preko tisuću posjetitelja pristiglih brojnim autobusima i automobilima te potpuno novi uslužni sadržaji iziskuju gotovo svakodnevne aktivnosti članova ovog društva. Novitet koji vrijedi istaknuti, a pravi značajnu razliku u odnosu na dosadašnju vrlo kvalitetnu uslugu, novi je besplatni internet signal koji odnedavno bez problema podmiruje mrežne potrebe svakog posjetitelja. A sjetimo se samo, nije da smo se jednom ljutili prekriženom simbolu kakvoće signala na našim pametnim igračkama na prostoru oko doma, ali i u njemu samom. O posljednjim danima priprema pred najvažniji događaj godine jednog planinara i planinarskog društva, porazgovarali smo s Borislavom Černijem, voditeljem sekcije za propagandu i izlete pri PD Psunj.

DSC_9302

"U suradnji s tvrtkom Valis d.o.o. na planinarski dom Omanovac postavljen je prijemnik koji hvata signal iz Kutine. Signal je odličan, za primjer dosega recimo da je pokrivena cijela kružna staza, a oni koji su je pohodili znaju što to znači i koliko je to prostora. Internet će nam osim normalnih potreba koje se u današnje vrijeme podrazumijevaju omogućiti i razna predavanja ovdje u srcu šume na određenoj nadmorskoj visini kao i seminare koje je danas, ruku na srce, bez internet signala nemoguće kvalitetno održati."

Više se neće moći prigovarati i na neosvijetljen prilaz samom domu. Planinari su vlastitim sredstvima instalirali šest rasvjetnih stupova, a za kvalitetnije svijetlo čekaju donaciju LED lampi. Ukoliko planirana shema donacije "ne upali", prostor će osvjetljavati obične lampe.  Pri samom dolasku na Omanovac ne može se ne zamijetiti proširen prilazni put i veći dio parkinga kojeg su planinari nasipali i dovršili u suradnji s Gradom Pakracom.

Prije no uđemo u prostor doma, s lijeve strane odnedavno stoji nova mala nadstrešnica, vlastite izrade, predviđena da u budućnosti bude mala suvenirnica koja će promociju doživjeti već za Dane planinara, a o stalnoj namjeni planinari će tek odlučiti. Za prvu ruku poslužit će za ponudu više od petstotina proizvoda planinarske tematike izrađene vlastitim snagama vrijednih Psunjanki.

DSC_9304

"Uskoro slijedi izdavanje planinarskog dnevnika "Planinarski put Psunjem", koji s prikupljenim planinarskim žigovima dobivenih na raznim točkama obilaznica koje ih nude služi kao svjedok odrađene "planinarske kilometraže" koja se nagrađuje planinarskom značkom. Sve je po planinarskom protokolu i općepriznato u svijetu planinarstva. Tiskamo i četiri vrste razglednica, kao i prigodni propagandni letak koji će objediniti kratki info o našem društvu kao i o samom Pakracu. "

Posla uglavnom ima, kaže Černi i žali se na učestale promjene vremena koje je u posljednje vrijeme nanijelo puno posla, posebice na prohodnosti staza koje tih dana moraju biti u savršenom stanju. Puteve treba očistiti, treba ih markirati... Na svakoj točki predviđene obilaznice treba biti i žig, a postoji 21 točka, treba to sve napraviti."

Černi se pohvalio da su planinari bogatiji i za 35 000 kuna pridošlih kao sufinancijska injekcija koju su dobili od Fonda za zaštitu okoliša pri stimuliranju novog načina grijanja doma. Od sad će planinarski dom grijati na - pelete. Zvuči ludo, usred šume ignorirati drvo kao sirovinu za ogrjev, no Černi tvrdi da su planinari ekološki osviješteni i odluka je pala -  peleti.

Tako zbori Borislav, vrijedni planinar, voditelj sekcije za izlete i propagandu i posebno želi naglasiti, tek da se izbjegne zabuna, da usprkos velikom poslu za nadolazeću priredbu redovne aktivnosti planinara ne trpe. I dalje se nađe vremena za izlet, za šetnju.

Ovo je, kaže, samo bonus koji vrijedi odraditi kako treba, sakupiti pohvale i zadržati glas koji ih "bije" u svijetu planinarstva gdje slove kao jedno od najboljih planinarskih društava u zemlji...