Dvadeset i jedna godina je prošla od kada se u Pakracu, mjestu početka agresije na Hrvatsku, dogodio početak kraja nakon četiri godine neizvjesnosti, mraka i borbe za slobodnu domovinu. Naš Pakrac i zapadna Slavonija su zlatnim slovima upisani u modernu povijest Hrvatske, zato moramo u udžbenike, dokumente te u sjećanja vratiti one koji su stvarali domovinu jer mi Hrvati olako zaboravljamo vlastita velika djela. Danas se sastaju prijatelji i treba se slaviti, vratiti uspomene i  prisjetiti se svega dobroga što smo učinili, imali smo čast i povijesnu mogućnost biti sudionici stvaranja naše domovine, tim je riječima danas Alojz Tomašević, požeško slavonski župan i izaslanik predsjednika Sabora RH Željka Reinera, u Ulici hrvatskih velikana u Pakracu otvorio tradicionalne „Susrete prijatelja - Bljesak 2016“, obilježavanje 21. godišnjice VRO „Bljesak“ kao i dan branitelja Grada Pakraca.

2

Uz hrvatske branitelje iz Splita, Krka, Petrinje, Bjelovara, Čazme, Novske, Koprivnice i drugih dijelova Hrvatske te članove obitelji poginulih, otvaranju susreta prisustvovao je i Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, a sve njih su pozdravili Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuvši kako će spomen na veličanstvenu vojnu operaciju i događanja koja su obilježila to razdoblje živjeti sve dok se branitelji i građani budu okupljali na što su nas obvezali poginuli hrvatski branitelji.

3

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim braniteljima na grobljima u Pakracu i Lipiku, nastavilo se neformalnim druženjem uz sportska natjecanja u kuglanju, visećoj kuglani, šahu, pikadu, belotu, a istovremeno u Ulici hrvatski velikana desetak lokanih udruga i obiteljskih gospodarstva svoje proizvode izlaže na prigodnim štandovima. Druženje će se u popodnevnim satima nastaviti uz tamburaški sastav „Lipa“, u 19 sati predviđena je sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi za sve poginule branitelje, a večer će završiti koncertom klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ s početkom u 20 sati u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman.

„Susrete prijatelja“ i ove godine organizirali su Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Požeško-slavonske županije, ogranak Pakrac-Lipik, u suradnji sa Požeško - slavonskom županijom te gradovima Pakracom i Lipikom.

VIDI FOTOGALERIJU