naslovna22
Prigodnom svečanosti u organizaciji Društva Mađara Pakrac jučer je u prostorijama Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ obilježen Dan Mađara.

Goste je u ime domaćina pozdravio Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac rekavši kako su pakrački Mađari redoviti sudionici sličnih manifestacija na kojima predstavljaju mađarske običaje i tradiciju. Gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, pohvalila je rad Društva i njihovu aktivnost u društvenom i gradskom životu, istaknuvši kako su brojčano najmanji, ali srcem najveći. Također je zahvalila na dolasku gostima iz Cseprega i podsjetila okupljene na poveznicu između Cseprega i Pakraca, odnosno činjenicu da su se tijekom 18. i 19. stoljeća, uz Daruvar i Lipik, istovremeno nalazili u posjedu grofovske obitelji Janković. Okupljene je pozdravio i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koji je ujedno zahvalio predsjedniku pakračkog društva na trudu, dodavši kako, unatoč tome što je malo Mađara u Pakracu, Udruga je jedna od najaktivnijih na ovom području. Na mađarskom jeziku prisutne  jepozdravio gradonačelnik Cseprega, Zoltan Horvat, te je dodao kako se raduje nastavku suradnje.

gradonačelnik
Tijekom poslijepodneva ispred Hrvatskog doma, u kulturno umjetničkom ili gastronomskom djelu programa, predstavili su se: Zajednica Mađara Daruvar, Zajednica Mađara Virovitičko podravske županije, Mađarski KUD Vinkovci, Zajednica Mađara Baranje, KPD „Sloga“ Pakrac, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine, Češka Beseda Doljani.

IMG1132
nastup-5
nastup
nastup-4
nastup-3
nastup-2
govor
drutvo