skupština naslovna

Program „Psiho-socijalna pomoć : Psihoterapija“ uključuje održavanje grupnih psihoterapija koje se redovito svaki četvrtak pod stručnim vodstvom liječnika održavaju u prostorijama za rad udruge, a u 2022. godini organizirano je i održano devet grupnih psihoterapija, istaknula je dr. Marica Topić u izvješću o radu Upravnog odbora na skupštini Udruge hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Pakrac-Lipik, održanoj jučer u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu.

Nadalje, prema potrebama za članove udruge ili za članove njihovih obitelji organizirale su se i održavale i individualne psihoterapije, terapije na „plavom telefonu“ dva do tri puta tjedno,  blagdanima je zabilježeno i do šest poziva. Pored organiziranja i održavanja redovnih psihoterapija, organizirali su se i programi duhovne obnove za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te je u 2022. godini organiziran i održan program „Duhovne obnove“ u Marijanskom svetištu na Trsatu. Udruga je snosila sve troškove smještaja sudionika programa koji su iznosili 4 800 kuna u Šmriki kod Crikvenice. Tijekom provođenja ovog programa, članovi su prigodom obilježavanja blagdana Tijelovo na Trsatu nakon Svete mise sudjelovali na hagio-terapiji koju je vodio kapelan Policijske postaje u Rijeci vlč. Mokri. Također, sedam članova Udruge sudjelovalo je u tradicionalnom programu „Da se ne zaboravi“ - „Istočna Slavonija 2022.“ Tom je prigodom organiziran obilazak spomen - područja „Ovčara“ u Vukovaru te novom Vodotornju i obilasku nekoliko spomen - obilježja Domovinskog rata na području Grada Osijeka. Ovom je prigodom u osobno ime i u ime članova UHBOL PTSP-a Pakrac - Lipik Topić zahvalila vlč. Jozi Zoriću i Župi Pakrac što su za potrebe organizacije i provedbe programa „Duhovne obnove“ na Trsatu kod Rijeke i za realizaciju programa u istočnoj Slavoniji ustupili svoje vozilo. U planu i programu za narednu godinu imaju iste ciljeve.

skupština svi

Iz Financijskog izvješća, ukupni je iznos 26 523,89 kuna, od čega je 8 000 kuna iz proračuna grada Pakraca, 5 000 kuna iz proračuna grada Lipika, 9 000 kuna iz proračuna Požeško-slavonske županije te 1000 kuna iz proračuna općine Brestovac. Prema izvješću o radu Časnog suda za 2022., predsjednica Časnog suda UHBOL PTSP-a Pakrac – Lipik Đurđica Dražan rekla je kako prošle godine nisu dostavljene žalbe članova, odnosno prijedlozi članova tijela za pokretanje stegovnih ili drugih mjera protiv članova, te s tim u svezi nije ni bilo potreba za održavanje novih sjednica ovog tijela. Nadzorni odbor izjavio je kako je blagajnička evidencija uredna, a psihoterapije i sjednice su se redovno održavale te je popis dugotrajne imovine i sitnog inventara evidentiran u prostorijama Udruge.

skupština grad

Uz pohvale za aktivnost, angažiranost i značaj Udruge, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, dodala je kako će i dalje imati potporu Grada. U ime grada Lipika, gradonačelnik Vinko Kasana, dao je također potporu radu te je zahvalio na promicanju vrijednosti Domovinskog rata i konstantnoj pomoći članovima Udruge osobito u vidu psihoterapije i „plavog telefona“.

skupština lipik