banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

2022 10 07 10.39.53 Medium

„Osobe s invaliditetom žele biti dio ovog društva i imati jednake mogućnosti kao i ostali pripadnici zajednice. Na području Pakraca i Lipika ima 2.500 osoba s invaliditetom, pa se postavlja pitanje jesmo li vidljivi, iako ima pomaka. Upravo zato smo ovdje kako bismo ovim predavanjem pridonijeli unapređenju položaja osoba s invaliditetom u lokalnoj i regionalnoj zajednici“, rekao je danas Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac-Lipik, organizatora predstavljanja rada pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područnog ureda u Osijeku održanog u gradskoj vijećnici kurije Janković.

2022 10 07 10.34.23 Medium

Prezentacija koju je održao Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, okupio je predstavnike udruga te lokalnih, regionalnih i državnih institucija kojima je predstavljen Područni ured otvoren 2018. godine s ciljem bliže i dostupnije pravne pomoći u svih pet slavonskih županija u kojima živi oko 110.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju od toga u Požeško-slavonskoj, prema podacima HZJZ, 12.228 osoba što je u ukupnom postotku oko 19 posto stanovništva.

Kako je u izlaganju istaknuo Burek, osobe s invaliditetom Područnom uredu mogu se javiti ako, primjerice, nisu ostvarile određene naknade iz područja socijalne zaštite, ako imaju problema s dugotrajnim postupkom iz mirovinskog osiguranja ili u bilo kojem drugom slučaju u kojem im izvršna vlasti i mjerodavne institucije nisu omogućile ostvarivanje zakonom zajamčenih prava na svim područjima života u zajednici. Sve primjedbe, upite, prijedloge i pritužbe Ured razmatra, a ako nisu nadležni za postupanje po njima, savjetuju koje tijelo bi moglo pomoći u konkretnom slučaju.

U četiri godine rada Područnog ureda, osobe s invaliditetom uspješnije su ostvarivale prava, pospješili su uklanjanje prepreka na javnim površinama, ubrzali donošenje i izmjene propisa, uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevne aktivnosti i u donošenje odlika, kao i podizanje razine svijesti društva o pravima osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom najčešće se, kako je rekao, javljaju zbog raznih statusnih prava, zapošljavanja, ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja te pitanja odgoja, obrazovanja i zdravstva, a u prezentaciji je naveo i konkretne primjere pristupačnosti javnih površina osobama s invaliditetom.

2022 10 07 10.35.01 Medium

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić