2022 08 26 18.32.35 Medium

„Udruga žena Donja Obrijež osnovana je 2. rujna 2012. godine s inicijativom da se nešto pokrene u selu i doprinese radom za svakog mještana. Za predsjednicu je tada izabrana Tatjana Grlica koja je još uvijek na čelu naše udruge koja je počela s djelovanjem s 47 članova. Sredstvima Grada Pakraca naše prve inicijative bile su opremanje kuhinje u Domu, kao i suradnja s područnim vrtićem i školom te sudjelovanje na svim manifestacijama“, rekla je tajnica udruge Ivona Marošević jučer na godišnjoj skupštini ove udruge održanoj u Vatrogasnom domu u Donjoj Obriježi kojom su obilježili 10. godišnjicu postojanja.

2022 08 26 18.33.37 Medium

Čitajući o povijesti 10-godišnjeg djelovanja Udruge Marošević je istaknula kako se njihovo članstvo već 2014. godine  povećava na 75 članova, a od onda redovito sudjeluju svojim rukotvorinama i proizvodima na svim gradskim i okolnim manifestacijama, pomažu u radu seoskog DVD-a i nogometnog kluba kad god je potrebno, a posebno župi u ukrašavanju povodom velikih blagdana kao i u obnovi unutrašnjosti i okoliša župne crkve sv. Marije Magdalene. 2017. godine članice su počele uređivati i etno sobu gdje su tijekom godina brižno skupljale i čuvale tradicijske predmete i alate koje su koristili njihovi stari mještani da bi ju 2020. godine svečano i otvorili, a  koja je uvrštena u turističku ponudu grada Pakraca.

2022 08 26 18.34.37 Medium

Kako je u izvješću o radu u protekloj godini istaknula predsjednica Tatjana Grlica, uz uobičajene aktivnosti izrade domaćih proizvoda i sudjelovanja na gradskim sajmovima, provodile su i projekt „Život ruralne žene“ financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uspjeli su obnoviti pročelje na prednjoj strani etno sobe za čije su radove od Grada Pakraca dobili 10.000 kuna, a u planu je urediti još jedan prostor gdje će izložiti još prikupljenih i sačuvanih predmeta.

I dalje će redovito pomagati donjoobriješkom DVD-u i nogometnom klubu u svim aktivnostima, biti na raspolaganju i pomoći župi u radu, te se odazivati na sve manifestacije na koje budu pozivane.

Kako je naglasila Grlica, članica ima sve manje no radom i redovitim okupljanjem trude se održavati tradiciju te pozivaju svakog tko želi da im se pridruži u njihovim nastojanjima da se njihovi običaji i baština ne zaborave.

Čestitke na desetogodišnjem radu uputila im je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalivši na ustrajnosti i upornosti ističući prvenstveno njihovu skromnost, ali istovremeno veliku vrijednost za selo. Dodala je kako će im Grad Pakrac i dalje biti partner i podrška u svim njihovim projektima i aktivnostima.

2022 08 26 18.55.24 Medium