2022 04 13 10.32.44 Medium

Okrugli stol na temu zaštite prava civilnih žrtava rata uključujući žrtve seksualnog nasilja danas je održan u gradskoj vijećnici kurije Janković koji je okupio dvadesetak predstavnika lokalnih udruga, gradskih institucija i državnih službenika koji imaju iskustva u radu sa žrtvama i svjedocima, a kojeg su organizirali pakrački Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ i Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba.

U uvodnom obraćanju koordinatorica Udruge „Delfin“ Mirjana Bilopavlović, rekla je kako je cilj okruglog stola informirati lokalnu zajednicu o sadržaju zakona relevantnih za ostvarenje prava civilnih žrtava rata koji su propisani Zakonom o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu te Zakonom o pravima civilnih stradalnika Domovinskog rata te na ovaj način žele doprinijeti podizanju informiranosti, kako provoditelja zakona tako i žrtava.

„Centar za žene žrtve rata – ROSA i Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ već dugi niz godina surađuju na suzbijanju nasilja nad ženama kroz osiguravanje direktne pomoći i podrške ženama koje su preživjele nasilje, zagovaračkom radu te aktivnostima usmjerenim na informiranje javnosti o mogućnostima pomoći i podrške. Kao građani imamo odgovornost voditi računa o tragediji koja se dogodila skupinama, pojedinkama i pojedincima“, dodala je Bilopavlović.

2022 04 13 10.32.19 Medium

Milena Čalić Jelić iz Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba predstavila je sadržaj i iskustava u provedbi novog Zakona o pravima civilnih stradalnika iz Domovinskog rata donesenog u srpnju prošle godine. Istaknula je kako su trenutno u fazi prikupljanja podataka i pomaganju ljudima u podnošenju obrazaca u mjestu svog prebivališta za koje su nadležni upravni županijski uredi. Do sada nije donešeno još niti jedno rješenje.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente i predstavnica Hrvatske u Regionalnom savjetu REKOM govorila je o programu popisivanja svih stradalnika u Domovinskom ratu pokrenutom prije desetak godina i prema podacima koje su do sada skupili, ubijeno je više od 20.000 osoba, od toga više od 1800 još uvijek nisu nađeni. Kako je rekla, istraživanje o ljudskim gubicima, ubijenih i nestalih, još uvijek traje. O vlastitom iskustvu civilne žrtve rata govorila je Marica Šeatović, predsjednica Udruženja porodica "Protiv zaborava" i članica Ženskog suda dok su Nela Pamuković i Adriana Bego, predstavnice Centra za žene žrtve rata – ROSA, predstavile sadržaj i primjene Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Marijana Senjak, bivša predsjednica Povjerenstva za zaštitu žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i Ženske sobe - Centar za seksualna prava, predstavila je iskustva u radu sa ženama koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su samo neke uspjele riješiti svoj status i dobiti određeno priznanje.  

2022 04 13 10.32.12 Medium