mađari naslovna

Društvo Mađara Pakrac sudjelovalo je na svim manifestacijama na koje su bili pozvani i prezentirali umijeće tradicionalnih mađarskih gastronomskih specijaliteta, rekao je Josip Fa, predsjednik Društva na skupštini što je jučer održana u gradskoj vijećnici kurije Janković.

Neke od najznačajnijih događanja Fa je istaknuo sudjelovanje na smotri nacionalnih manjina u Siraču, na Sajmu Slavonski banovac u Pakracu i Božićnom sajmu, kao i manifestaciji Tragom Jankovića, a članovi su pomogli i oko organizacije motocrossa na Matkovcu. U svibnju su već tradicionalno obilježili Dan Mađara, ali i predstavili se na manifestacijama u Lipiku, Dežanovcu, Novom Gradcu te kao i svake godine nazočili Lipovljanskim susretima.

mađari 2

Za sve aktivnosti potrošili su oko 121.000 kuna, od čega 72.000 kuna dobivenih od Saveza za nacionalne manjine, 14.000 kuna iz proračuna Grada Pakraca, 31.000 kuna iz mađarskog Fonda „Betlem Gabor“  te 5.000 kuna iz županijskog proračuna pri čemu je veliki dio sredstava potrošen za opremu prilikom nastupanja na različitim manifestacijama.

Društvo i ove godine planira sudjelovati na svim manifestacijama na koje budu pozvani, a jedno od skorih planiranih aktivnosti je završetak  i promocija monografije o pakračkom Društvu Mađara autora Duška Kličeka koja bi trebala biti predstavljena u prigodi ovogodišnjeg obilježavanja Dana Mađara.

Goste i članove Društva pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te pohvalila dosadašnji rad te izrazila zadovoljstvo suradnjom u različitim projektima u smislu očuvanja kulturnog identiteta mađarske manjine na ovim prostorima.

mađari 3