20220201 170502 1050x788

U gradskoj vijećnici kurije Janković 1. veljače započela je Opća planinarska škola koju organizira Planinarsko društvo „Psunj“ Pakrac, a  na koju se odzvalo 23 polaznika.

Kako nam je rekao Zoran Milaković, predsjednik pakračkog planinarskog društva, s brojem polaznika su jako zadovoljni, posebice jer organizirane planinarske škole na području Pakraca nije bilo od 2014. godine. Dobna struktura polaznika ovogodišnje planinarske škole je raznolika, a posebno veseli što postoji interes mladih za planinarstvo, ističe Milaković te dodaje kako je bilo još upita za prisustvovanje na planinarskoj školi no taj su broj morali ograničiti s obzirom na epidemiološke mjere, no ukoliko se taj interes nastavi, postoji mogućnost organizacije još jedne takve škole.

Planinarska škola trajat će tijekom naredna dva mjeseca, a osim na predviđenih 16 predavanja, polaznici će imati i praktični dio gdje će osnovno znanje o planinarenju i planinarstvu moći utvrditi po slavonskom gorju, na Psunju i Papuku, te na Samoborsko-Žumberačkom gorju, Kleku i na Srednjem Velebitu.

Prvo predavanje o planinarstvu i planinarskoj organizaciji održao je Stevo Nagy, planinar i vodič društvenih izleta, a o povijesti planinarstva govorila je i Ludmila Černi, jedna od veterana pakračkog društva s najdužim planinarskim iskustvom. Naučeno na predavanjima i tijekom praktičnog dijela škole polaznici će trebati pokazati na ispitu koji će se održati u sklopu završnog izleta, a sljedeće zakazano predavanje održat će se danas 3. veljače s početkom u 17 sati u prostoru gradske vijećnice.

Po uspješnom završetku škole polaznici dobivaju diplomu HPS-a o završenoj planinarskoj školi koja je preduvjet daljnjeg usavršavanja i polaska specijalističkih tečajeva.

Izvor fotografije: PD "Psunj" Pakrac