invalidi rada 1

Pružanje pomoći i upoznavanje članstva s novim zakonima i propisima s posebnim osvrtom na one koji se odnose na zaštitu osoba s invaliditetom te pružanje pravne pomoći članovima koji iskažu potrebu za zakonskim beneficijama, bile su najznačajnije aktivnosti Udruge invalida rada Pakrac – Lipik, rekao je Zlatko Pečanić, predsjednik Udruge, na skupštini što je danas održana u gradskoj vijećnici kurije Janković.

No,  zbog pandemije i epidemioloških mjera rad Udruge provodili su kroz minimalne aktivnosti nego prijašnjih godina. Tako su prošle godine članovi sudjelovali na jedinim prošlogodišnjim susretima invalida rada koja je organizirala istoimena udruga iz Marije Bistrice, no uspijevali su se sastajati na kreativnim radionicama gdje su izrađivali različite rukotvorine koje su predstavili na otvaranju Pakračkog ljeta. Organizirali su sportsko natjecanje i druženje samo za pakračko–lipičke članove u listopadu prošle godine. Udruga planira, kao i do sada, sudjelovanje u aktivnostima svog Saveza na razini Hrvatske, nastavak rada u kreativnim radionicama, suradnju sa sličnim socijalnim lokalnim udrugama i sudjelovanje u manifestacijama gradova Pakraca i Lipika, kao i organizirati 12. susrete osoba s invaliditetom, no sve te aktivnosti ovisit će o epidemiološkim prilikama. 

invalidi rada 2

U prošloj godini prihodovali su oko 41.000 kuna, a slični financijski okvir planiraju i u idućoj godini.

Članove udruge pozdravio je Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, poželjevši svima ustrajnost u radu, posebno u prilikama epidemije, ali i najavama poskupljenja energenata, dodavši kako će Savez pomoći svim članicama koliko budu u mogućnosti.

Ustrajnosti i motivacije, te da i u takvim najavama ne budu obeshrabreni u radu, poželjeli su im i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, te u ime gradonačelnice Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove Grada Pakraca, istaknuvši kako će i dalje imati njihovu potporu, a za svaku pomoć da se obrate na njihove adrese i javljaju na njihove natječaje za udruge.

invalidi rada 3