beseda ispravak

Epidemiološke prilike u velikoj mjeri su odredile rad Češke besede u prošloj godini. Umjesto uvježbavanja, nastupa i manifestacija, sredstva i aktivnosti su usmjerili u nabavku nošnji, raznih uređaja i opreme potrebnih u radu, ali i u funkcioniranju njihovog doma u Prekopakri, istaknula je predsjednica Slavica Plavček u subotu na skupštini Društva održanoj u njihovom domu u Prekopakri.

Sve to je potvrđeno i kroz financijsko izvješće u kojem je blagajnik Antun Novak prisutne upoznao da su prihodi Češke besede lani bili 153 tisuće kuna pri čemu su najveće dotacije pristigle od Saveza Čeha u RH i Grada Pakraca te vlastitih prihoda od članarine i iznajmljivanja doma. Rashodi su iznosili 165 tisuća  kuna, a najveći dio sredstava potrošen je za  već spomenutu opremu, nošnje i uređaje.

Slavica Plavček

Plan rada za iduću godinu predviđa aktivnosti vezane uz povratak na staro: dakle uvježbavanje novih koreografija folklornih skupina, suradnja folklorne, glazbene i zborne skupine kao i novačenje novih članova. Predviđaju nastupe na raznim lokalnim manifestacijama, kao i na onima koje organizira Savez Čeha. Surađivat će s ostalim češkim besedama te s udrugama na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i s vijećima češke nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca, a održavat će i suradnju i kontakte s društvima iz Republike Češke. U aktivnosti planiraju uključivati učenike pakračke osnovne škole koji uče češki jezik.

beseda stol

U ime Grada Pakraca skupštinu je pozdravila Marija Martinelli, stručna suradnica za društvene djelatnosti u gradskoj upravi, dok su uobičajeni gosti iz Saveza Čeha i drugih manjinskih organizacija izostali ispričavši se obvezom prisustvovanje na etno danu u Ivanovom selu. 

Već tradicionalno, skupštinu su nastupom učinile svečanijom folklorne točke u kojima su nastupile sve starosne kategorije Društva.

beseda prisutni 2