banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

cidra stol

Članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije u prošloj godini, kao i svih godina od osnutka 1995., su sudjelovali na brojim obilježavanjima i drugim aktivnostima vezanim uz obljetnice Domovinskog rata na području naše županije, ali i šire.

Pri tom je svakako najvažnije obilježavanje razmjena zatočenika bučkog logora koja se u njihovoj organizaciji održava 16. siječnja, kao i ona koja se u veljači održava u povodu obilježavanja zatvaranja logora Stara Gradiška, istakao je predsjednik Dinko Miovec izvještavajući o lanjskom radu Udruge na njenoj skupštini što je prijepodne održana u vijećnici kurije Janković.

Govoreći i o radu, osim obilježavanja obljetnica, Miovec je naglasio i aktivnosti koje provode u radu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, udruzi Hrvatski Feniks i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata gradova Pakraca i Lipika, kojih je lani zbog epidemioloških mjera ipak bilo manje nego prethodnih godina. Problem je članstvo: od 105 članova koje su imali 1995. godine, umrlo ih je 37, lani dvoje, tako da sada imaju 38 članova sa statusom civilnih invalida Domovinskog rata od kojih je samo 18 platilo članarinu, rekao je Miovec. U raspravi, Miovec je u ime članova Udruge izrazio nezadovoljstvo predloženim rješenjima u pripremi novog zakona o  zatočenim i nestalim osobama o čemu će pismeno obavijestiti ministra hrvatskih branitelja.

cidra svi

Za lanjsku aktivnost potrošeno je oko 16.500 kuna, a prihodi su osigurani zahvaljujući proračunima Županije (2.000) i gradova Pakraca (5.000), Lipika (4.000) te Daruvara i Đulovca po 1000 kuna.

Plan rada i financiranja u ovoj godini je sličan lanjskom pri čemu bi najvažnija aktivnost trebala biti izgradnja spomen obilježja civilnim stradalnicima u Donjem Čagliću.  

Rad udruge pozdravili su i Jasna Jug, predsjednica udruge Hrvatski Feniks iz Zagreba koja puno surađuje te moralno i materijalno pomaže, kao i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, koji osim što je zahvalio Udruzi na svemu onome što čine u spomen na logor Bučje, istakao je da će u gradskim upravama u takvim aktivnostima  uvijek imati partnera. Osvrćući se na problem članstva, Ivančić je rekao da je jasno da protok vremena to čini, ali ih je i zamolio da bez obzira na to  se ne daju pokolebati.

cidra gosti

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić