banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

skupština antifJPG

„Godinama ponavljamo da ne smijemo dozvoliti reviziju povijesti, da moramo raditi na smanjenju antagonizma u cjelokupnom hrvatskom društvu prema NOB-u, antifašističkim udrugama i odnosu prema spomeničkoj baštini“, rekla je na sinoćnjoj godišnjoj skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika njena predsjednica Mirjana Bilopavlović. U izvještaju o radu u prošloj godini, naglasila je probleme s kojima se suočavaju kao što su: loš status UABA na svim razinama, nedostatna financijska sredstva, nezainteresiranost mladih za članstvo, slaba suradnja sa drugim udrugama, kao i zanemariva medijska vidljivost, izuzev lokalnih medija.

M.Bilopavlović

Pakračka Udruga antifašista trenutno broji 37 članova, od kojih su živa još dva sudionika NOR-a, a u prošloj godini napustila su ih četiri člana.

Lani je udruga provela dvije radne akcije na uređenju i održavanju spomenika i spomen obilježja. Uređivali su spomenike na Begovači, u Branešcima, Bučju, Dragoviću, Glavici i Kusonjama. Nazočili su komemoracijama žrtvama 2. svjetskog, ali i Domovinskog rata te obilježili značajne datume iz NOB-a ne samo u Pakracu nego i šire. Naglašena je dobra suradnja sa susjednim Udrugama antifašista iz Požege i Daruvara, a pakračka delegacija sudjelovala je i na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Sjeverozapadne Hrvatske u Podgariću.

predsjedništvo

Za svoje aktivnosti prošle godine su potrošili 6.600 kuna, najviše oko 2.800 na vijence i lampione, a prihodili su 10.300 kuna, uglavnom od članarina i donacija iz proračuna Pakraca i Lipika, odnosno Županije, izvijestio je blagajnik Tomo Jendrašić. U sličnom programskom i financijskom obimu planiraju aktivnosti i u ovoj godini, a sve ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Skupštinu je pozdravio bivši dogradonačelnik i novi dožupan Nikola Ivanović, ujedno i član Udruge, koji je zahvalio predsjedništvu na dosadašnjem radu i podržao predsjednicu Bilopavlović u nakani da pomladi članstvo pozivajući mlade na sve aktivnosti Udruge kao što su radne akcije, ali i putovanja. Želja mu je ove godine, zajedničkom suradnjom Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i gradskih manjinskih vijeća Pakraca i Lipika, urediti Spomen sobu u kojoj će dio biti posvećen NOB-u.

N.Ivanović

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić