Aktivnosti i reakcije na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19 Udruge slijepih Pakrac-Lipik prepoznate su od europskog Fonda „EU Staff 4 Climate & COVID Relief“ koji ih je putem Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva nagradio donacijom od 10 tisuća eura. Pakračka udruga jedna je od tri udruge iz Hrvatske, uz Udrugu MoSt iz Splita i Hrabri telefon iz Zagreba, koja je „zbog važnosti i pravovremenog odgovora dobrote i solidarnosti prema onim najranjivijim u ovim kriznim vremenima, zaslužila ovu donaciju“, navodi se u dopisu Nacionalne zaklade koji nam je dostavila Udruga slijepih.

 

Ovaj Fond, kojim kroz mrežu Transnational Giving Europe (TGE) upravlja belgijska članica Mreže – Zaklada kralja Baudouina, osnovali su zaposlenici svih europskih institucija u Bruxellesu koji izdvajaju od plaća za aktivnosti i inicijative u svim zemljama članicama EU kako bi se podržao odgovor na krizu Covid-19 tamo gdje je to najpotrebnije te kako bi se njime pomoglo u sprječavanju mogućih budućih kriza i promicanju planetarnog zdravlja. Članica TGE mreže je i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva iz Hrvatske koja je pozvala udruge da im pošalju svoje priče i zatim ih proslijedila Fondu.

„Sredstva smo dobili jer je prepoznata naša brza i prikladna reakcija u odnosu na pandemiju koronavirusa kojoj smo odmah prilagodili sve naše aktivnosti prema članovima kao i općenito rad organizacije“, rekao je predsjednik Udruge slijepih Stanko Kovačić i dodao da su izuzetno ponosni što je njihov rad i pravovremena prilagodba na situaciju prepoznata od strane ne samo Nacionalne zaklade, već i ovog Fonda. „Sredstva ćemo se potruditi potrošiti u skladu s daljnjim zahtjevima ovih teških i izazovnih vremena“, najavljuje Kovačić.