banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

„Donja Obrijež bogatija je za etno sobu koja nije samo skup starih i nepotrebnih stvari nego prikaz kako je to nekada bilo te sjećanje na stare koji više nisu s nama, ali isto tako i upoznavanje budućih generacijama sa stvarima koje su koristili njihovi preci“, rečeno je jučer u Donjoj Obriježi gdje je u dvorištu župne crkve Sv. Marije Magdalene otvorena etno soba čije je uređenje inicirala Udruga žena toga sela. Nakon svete mise, sobu je otvorila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, a blagoslov je dao obriješki župnik vlč. Mihael Kos, koji je prihvatio ovu inicijativu Udruge i pomagao im u njenom ostvarenju.

 

Iako uređenje i opremanje sobe još nije završeno, članovi Udruge su zadovoljni učinjenim i smatraju da je ona već sad na ponos njihovog sela. Ujedno pozivaju sve one koji posjeduju starine koje više ne koriste, da im ih poklone ili posude i time vrijedne predmete sačuvaju od zaborava.

Nakon skromne svečanosti, u vatrogasnom domu održana je godišnja, ujedno i izborna skupština Udruge žena na kojoj je ponovo izabrano isto vodstvo koje će i u sljedećem mandatu činiti predsjednica Tatjana Grlica, zamjenica Mirela Nenadović, tajnica Ivona Marošević i blagajnica Andrijana Martinelli. Nakon izbornog dijela prešlo se na izvještajni u kojem je o radu Udruge u proteklih godinu dana informirala tajnica Marošević objasnivši tijek uređenja etno sobe. Ostale planirane aktivnosti kao što su sudjelovanje na sajmovima i odlazak na izlet nisu realizirali zbog epidemioloških mjera, no uvijek su spremni pomoći seoskom DVD-u i nogometnom klubu Croatia kad god je to potrebno.

S posljednjim danom 2019. godine Udruga je na računu imala 5.400 kuna, a u ovoj godini je do sad prihodovala 10.800 kuna, od čega im je 10.000 osigurao Grad Pakrac. Iz financijskog izvještaja vidljivo je da su u Udruzi nešto manje od 13.000 kuna utrošili na uređenje etno sobe i druge rashode, tako da je preostalo 3.200 kuna. U narednoj godini Udruga žena Donja Obrijež planira nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, urediti i postaviti znak i obilježja na etno sobu, kao i prisustvovati na gradskim događanjima.

Skupštini je nazočila i gradonačelnica Blažević koja je izrazila zadovoljstvo otvorenjem etno sobe jer je i sama veliki ljubitelj kulturne baštine i tradicije našeg kraja te je pohvalila dosadašnji rad Udruge, rekavši da je ovo jedna od najaktivnijih udruga žena na pakračkom području.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.