„Donja Obrijež bogatija je za etno sobu koja nije samo skup starih i nepotrebnih stvari nego prikaz kako je to nekada bilo te sjećanje na stare koji više nisu s nama, ali isto tako i upoznavanje budućih generacijama sa stvarima koje su koristili njihovi preci“, rečeno je jučer u Donjoj Obriježi gdje je u dvorištu župne crkve Sv. Marije Magdalene otvorena etno soba čije je uređenje inicirala Udruga žena toga sela. Nakon svete mise, sobu je otvorila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, a blagoslov je dao obriješki župnik vlč. Mihael Kos, koji je prihvatio ovu inicijativu Udruge i pomagao im u njenom ostvarenju.

 

Iako uređenje i opremanje sobe još nije završeno, članovi Udruge su zadovoljni učinjenim i smatraju da je ona već sad na ponos njihovog sela. Ujedno pozivaju sve one koji posjeduju starine koje više ne koriste, da im ih poklone ili posude i time vrijedne predmete sačuvaju od zaborava.

Nakon skromne svečanosti, u vatrogasnom domu održana je godišnja, ujedno i izborna skupština Udruge žena na kojoj je ponovo izabrano isto vodstvo koje će i u sljedećem mandatu činiti predsjednica Tatjana Grlica, zamjenica Mirela Nenadović, tajnica Ivona Marošević i blagajnica Andrijana Martinelli. Nakon izbornog dijela prešlo se na izvještajni u kojem je o radu Udruge u proteklih godinu dana informirala tajnica Marošević objasnivši tijek uređenja etno sobe. Ostale planirane aktivnosti kao što su sudjelovanje na sajmovima i odlazak na izlet nisu realizirali zbog epidemioloških mjera, no uvijek su spremni pomoći seoskom DVD-u i nogometnom klubu Croatia kad god je to potrebno.

S posljednjim danom 2019. godine Udruga je na računu imala 5.400 kuna, a u ovoj godini je do sad prihodovala 10.800 kuna, od čega im je 10.000 osigurao Grad Pakrac. Iz financijskog izvještaja vidljivo je da su u Udruzi nešto manje od 13.000 kuna utrošili na uređenje etno sobe i druge rashode, tako da je preostalo 3.200 kuna. U narednoj godini Udruga žena Donja Obrijež planira nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, urediti i postaviti znak i obilježja na etno sobu, kao i prisustvovati na gradskim događanjima.

Skupštini je nazočila i gradonačelnica Blažević koja je izrazila zadovoljstvo otvorenjem etno sobe jer je i sama veliki ljubitelj kulturne baštine i tradicije našeg kraja te je pohvalila dosadašnji rad Udruge, rekavši da je ovo jedna od najaktivnijih udruga žena na pakračkom području.

OGLAS B1

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

14778