„Veseli me što su se mladi aktivno uključili u radionice i tečajeve očuvanja starih običaja te na taj način iskazali interes za nastavkom tradicije koju njeguje KUD "Seljačka sloga". Voljela bi da se ova situacija sa koronavirusom nije dogodila, pogotovo ne na početku ovog projekta, jer nam je onemogućavala veća okupljanja i provedbu aktivnosti u skladu s planiranim, no zadovoljna sam kako je sve na kraju izvedeno“, rekla je voditeljica projekta Katarina Jurišić na završnoj konferenciji projekta „(Pro)budimo mladost“ koja je održana 30. srpnja u Prekopakri.

Projekt koji je trajao pet mjeseci, provodio je KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre zajedno sa partnerom, Gradom Pakracom, a ukupna mu je vrijednost bila 90 tisuća kuna. Kroz projekt su se provele brojne radionice s ciljem očuvanja tradicije i kulturne baštine, kao i tečajevi plesanja, sviranja tambure te pjevanja, a nabavljeni su i šeširi, pregače, te materijali za izradu nošnji koji su im od velike važnosti i služit će u daljnjem redovnom radu. Projekt je, kako je i zamišljeno, pridonio i stvaranju međugeneracijske solidarnosti s obzirom da su kroz sve aktivnosti stariji članovi KUD-a prenosili znanja i vještine na mlađe generacije.

Na završnoj konferenciji, na kojoj su se okupili članovi KUD-a i predstavnici Grada, iskazano je obostrano zadovoljstvo provedbom projekta uz zahvalu svima koji su sudjelovali i pomogli u njegovom ostvarenju. „Moram napomenuti da je provedba projekta ojačala projektno iskustvo KUD-a, s obzirom da je riječ o njihovom zasad najvećem projektu, a i sam dodijeljeni iznos bespovratnih sredstava bio je najveći dodijeljen u skupini unutar koje se KUD natjecao na javnom pozivu“, istaknula je Zrna Garača, suradnica na projektu ispred partnera, Grada Pakraca izrazivši želju da se suradnja nastavi i na nekim budućim projektima.